Kansanedustaja Jukka Mäkynen jätti eilen hallituksen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen kevytyrittäjän asemasta ulosoton asiakkaana.

Jukka Mäkynen kertoo tapauksesta, jossa ulosotto vie vain muutamia satoja euroja kuukaudessa tienaavalta kevytyrittäjältä kolmasosan tuloista joka kuukausi. Mäkyselle toimitetuista tiliotteista käy ilmi, että viimeiseltä neljältä kuukaudelta henkilölle on jäänyt ulosoton perinnän jälkeen vain muutamia satoja euroja tuloja kuukaudessa.

Henkilö ei saa mitään sosiaalitukia tai avustuksia, joten kyseiset perintätoimet ovat lainvastaisia.

Laki takaa suojaisan

Suomen laki takaa jokaiselle ulosoton kohteena olevalle henkilölle niin sanotun suojaosan. Se tarkoittaa sitä, että yksinasuvalle ja ilman elatusvelvollisia olevalle ulosottovelalliselle on jäätävä ulosoton jälkeen rahaa kuukaudessa 681,30 euroa. Suojaosan suuruuteen ei vaikuta velallisen omat tulot.

Mäkynen on tyrmistynyt ulosottolaitoksen toiminnasta.

– Ulosoton asiakkaana oleva henkilö kysyi ensimmäisen kerran lainvastaisesta ulosoton perinnästä ulosottolaitokselta 4.5.2021. Tämän lisäksi henkilö laittoi useita muitakin tiedusteluja ulosottolaitokseen koskien maksujärjestelyitä. Hän sai vastauksen kysymyksiinsä vasta 29.6.2021. Ulosottolaitoksen ulosottotarkastajan mukaan henkilön asiaa ei voida käsitellä, koska hänet katsotaan yrittäjäksi. Hänen asiansa vastuu siirretään ulosottolaitoksessa laajaan perintään ulosottoylitarkastajalle, johon hänen kehotettiin olemaan yhteydessä, Mäkynen kertoo.

Hän on aikaisemmin toimittanut kaikki tarvittavat asiakirjat sähköpostilla ulosottolaitokseen, eikä hän saanut vastausta kohtuullisessa ajassa, vaan henkilön 4.5.2021 aloitettuun kyselyyn ulosottolaitokselle tuli vastaus vasta 29.6.2021, joten henkilö joutuu aloittamaan saman kyselykierroksen uudestaan alusta alkaen.

Ei kannusta yrittämään

Mäkysen mukaan tilanne on todella huolestuttava.

– Maassamme on paljon ulosoton asiakkaina olevia henkilöitä, ja määrä kasvaa korona-pandemiasta aiheutuvien konkurssien myötä. Minuun tietooni tullut tapaus osoittaa, että ulosottolaitos rikkoo ulosoton suojaosaa koskevaa lakia periessään maksuja tilanteessa, jossa vain muutamia satoja euroja kuukaudessa tienaavalta kevytyrittäjältä peritään ulosottomaksuja joka kuukausi.

– Tämän lisäksi on täysin käsittämätöntä, että ulosottolaitos ei pysty tarjoamaan maksujärjestelyjä tilanteessa, jossa kevytyrittäjä itse on toimittanut tarvittavat asiakirjat ulosottolaitokseen, jotka osoittavat jo neljä kuukautta kestäneen lainvastaisen perinnän. En enää ihmettele, miksi suomalaiset eivät lähde enää yrittämään. Kannustus pienyrittämiselle tuhotaan ihan täysin tällaisilla toimenpiteillä, Mäkynen jyrähtää

SUOMEN UUTISET