

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Isis-perheiden noutamisesta veronmaksajille kertyvä lasku paisuu: Kulut jo lähes 400 000 euroa – tiedot rahojen käyttökohteista saattavat jäädä salaisiksi jopa vuosikymmenien ajaksi
Ulkoministeriö ei julkista asiakirjoja ja kuluihin liittyviä tositteita, joista ilmenee yksityiskohtaisemmat tiedot Syyrian al-Holin vankileiriltä Suomeen kuljetettavien henkilöiden kotiutuskustannuksista. Rahankäytön yksilöidympi selvittäminen uhkaa venyä vuosikymmenien päähän, sillä laki mahdollistaa tietojen salaamisen jopa 25 vuoden ajan.
Valtiojohto pyrkii edelleen kuljettamaan Syyrian al-Holin vankileirillä olleita, suomalaisiksi väitettyjä henkilöitä Suomeen. Vuonna 2019 alkaneesta hankkeesta on tähän mennessä kertynyt veronmaksajille jo satojentuhansien eurojen kustannukset.
Ulkoministeriö tiedotti maaliskuussa, että leirillä olleiden naisten ja lasten kuljettamisesta on kertynyt yhteensä 395 000 euron lasku. Summasta viranomaisten matkakulujen osuus on noin 199 000 euroa. Summa sisältää matkaliput, majoituskulut ja päivärahat. Kuljetusvälineiden vuokrien osuus on noin 118 000 euroa.
Ulkoministeriön mukaan jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Viranomaistoiminnan välillisiä kustannuksia, kuten viranomaisten matka- ja majoituskuluja tai turvallisuusjärjestelyjen kuluja, ei peritä kansalaisilta.
Al-Holista Suomeen saapui henkilöitä valtion avustamana viimeksi joulun alla. Tuolloin Suomeen tuli kuusi lasta ja kaksi naista al-Holista. Aiemmin vankileiriltä oli saapunut Suomeen kaksi lasta.
Kotimatkalle voidaan myös myöntää lainarahaa
Al-Hol-hanke on edelleen kesken, joten leirillä olleita, suomalaisiksi väitettyjä henkilöitä lennätetään Suomeen jatkossakin.
Suomen Uutiset kysyi jo toisen kerran ulkoministeriöstä tarkempia tietoja al-Hol-hankkeeseen uponneiden rahojen käyttökohteista, eli mihin tarkoituksiin ja minne veronmaksajien rahaa tarkalleen on kohdistettu tai maksettu. Ulkoministeriön tietohallintopäällikkö Jyrki Paloposken mukaan ulkoministeriö kieltäytyy edelleen avaamasta lukuja yksityiskohtaisemmalla tasolla.
Perusteeksi ilmoitetaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslaki) 24 pykälän 1 momentin kohta 7, jonka mukaan henkilöiden, rakennusten, laitosten, rakennelmien sekä tieto- ja viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevat ja niiden toteuttamiseen vaikuttavat asiakirjat ovat salassa pidettäviä, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vaaranna turvajärjestelyjen tarkoituksen toteutumista.
Ministeriö huolissaan tulijoiden turvallisuudesta
Paloposken mukaan tietojen luovuttaminen saattaisi vaarantaa ministeriön avustustoiminnassa mukana olevien henkilöiden turvallisuuden ja heikentää toiminnan edellytyksiä Syyriassa. Paloposki kuitenkin toteaa, että al-Holista kotiutetuille voidaan kotimatkaa varten myöntää myös lainaa.
– Kotimatkaa varten voidaan tietyissä tapauksissa antaa laina, tehdä takaisinmaksusitoumus, joka on suoraan ulosottokelpoinen saatava, jos sen maksu laiminlyödään. Takaisinmaksusitoumukset sisältävät tietoa yksityisten henkilöiden henkilökohtaisista oloista ja ovat näin julkisuuslain 24 pykälän 1 momentin 32 kohdan nojalla salassa pidettävää tietoa, Paloposki sanoo.
Julkisuuslaki mahdollistaa pitkän salausajan
Suomessa viranomaisen asiakirjat ovat lähtökohtaisesti aina julkisia, eli jokaisella on yleensä oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta. Julkisuuslain 24 pykälässä kuitenkin säädetään poikkeuksista asiakirjajulkisuuteen, ja lainkohdassa mainitaan salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat eli ne asiakirjat, joiden julkisuutta on joko rajoitettu tai kokonaan estetty.
Vaikka suomalaisia edelleen kiinnostaa, mihin kohteisiin ja tarkoituksiin rahoja on al-Hol -hankkeessa käytetty, tarkemmat tiedot rahojen käyttökohteista saattavat jäädä salaisiksi jopa vuosikymmenien ajaksi, sillä julkisuuslaki mahdollistaa pitkän salausajan.
Julkisuuslain mukaan viranomaisen asiakirjan salassapitoaika on 25 vuotta, jollei toisin ole säädetty tai lain nojalla määrätty. Mikäli asiakirjan salassa pidettäväksi määrännyt viranomainen peruuttaa salassapitoa koskevan määräyksen, salaus kuitenkin poistuu.
25 vuotta usein takaraja salassapidolle
Henkilöiden yksityisyyttä suojataan vieläkin pidempään. Julkisuuslain mukaan eräitä henkilökohtaisia oloja kuvaavat viranomaisen asiakirjat ovat salassapidettäviä jopa 50 vuotta sen henkilön kuolemasta, jota asiakirja koskee – tai jollei tästä ole tietoa, niin 100 vuotta.
Paloposken mukaan 25 vuotta on monessa tapauksessa takaraja salassapidolle, esimerkiksi kotiuttamisen käytäntöihin liittyvälle tiedolle.
– Jos syytä salassapitoon ei enää ole, niin salassapito voidaan poistaa aikaisemminkin. Nämä käydään aina läpi tapauskohtaisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Holin vankileiri Isis-naiset Isis-lapset salailu veronmaksajat kustannukset Ulkoministeriö Turvallisuus Julkisuuslaki Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät eivät halua puhua ulkoministerin toiminnan laittomuuksista – Mäkelä: ”Miten Haavistolla voi enää olla luottamus jatkaa?”

Rantanen teki kirjallisen kysymyksen al-Holin tulijoista: ”Aikuiset keploteltiin Suomeen, keplotellaanko myös pois rikosvastuusta?”

Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – ”Käveleviä aikapommeja”

Isis-naisten kotiuttaminen hallituksen mukaan välttämätöntä – Purra: Miksi Suomi ei onnistu siinä, missä muut maat onnistuvat?

Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty

Ulkoministeri Haavistolta puiseva vastaus Leena Meren kysymykseen al-Holista kuljetettavien kustannuksista: ”Pyritään palauttamaan suomalaisiin rinnastuvia lapsia”

Al-Holin leirillä olevien lasten omaiset haluavat nyt korvauksia Suomelta – YK:n lapsen oikeuksien komitealta hämmentävä ratkaisu

Antikainen: Miksi Suomi päästää kalifaatista palanneet terrorismin tukijat kuin koirat veräjästä?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.
Uusimmat

Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut

Aittakumpu: Maatalouden kriisi on vakava asia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää