

LEHTIKUVA
Ulkoministeri Haavistolta puiseva vastaus Leena Meren kysymykseen al-Holista kuljetettavien kustannuksista: ”Pyritään palauttamaan suomalaisiin rinnastuvia lapsia”
Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri ihmettelee al-Hol-kysymykseensä ulkoministeriltä saamaansa vastausta, joka jättää edelleen osan kysymyksistä avoimeksi. – Tämän parempaa ei tule. On se kumma kun yhden osalta saa kampaajalaskutkin mutta toisen kohdalla salaillaan, Meri sanoo.
Leena Meren kirjallisessa kysymyksessä tiedusteltiin kolmea keskeistä, suomalaisten veronmaksajien kannalta tärkeää asiaa: 1) aiotaanko al-Holin leiriltä palanneilta periä lainojen lisäksi myös matkasta syntyneet välilliset ja välittömät kulut ja millainen maksuaikataulu on ja millaiset vakuudet lainoilla on, 2) mikä on Suomen valtiolle aiheutunut kokonaiskustannus ja mikä aikuisten osuus kustannuksista on sekä 3) mihin naiset ovat käyttäneet lainansa ja miten ulkoministeriö on varmistanut, että rahaa ei ole käytetty lahjontaan, salakuljetuksiin tai vastaavaan?
Oikeusperustaa on selvitelty
Ulkoministeri Pekka Haavisto lausuu heti alkuun, että Syyriassa al-Holin leirillä pidettyjen suomalaisten lasten avustamisen oikeusperusta on perusteellisesti selvitetty. Vastauksessa huomiota herättää kuitenkin se, että tarkoituksena olisi myös ulottaa kotiutustoimia ”suomalaisiin rinnastuviin lapsiin”:
Perustuslain 22 §:n perusteella julkisen vallan on turvattava lapsen perusoikeuksien toteutuminen, silloin kun se on mahdollista. Oikeuskanslerin ratkaisun (OKV/998/1/2019) mukaan perus- ja ihmisoikeudet, erityisesti perustuslain 7 §, lapsen oikeuksien yleissopimuksen 3 artiklan 1 kappale, 6 artikla ja niiden perustuslain 22 §:ssä säädetty turvaamisvelvoite puoltavat sitä, että valtioneuvosto pyrkii kansainvälisen oikeuden mukaisesti ja konsulipalvelulain mukaisten toimivaltuuksiensa nojalla ja puitteissa kotiuttamaan ainakin suomalaiset ja heihin rinnastuvat lapset.
Kotiuttamismatkasta takaisinmaksusitoumus
Haaviston mukaan kotiuttamisen kuluja perittäisiin myöhemmin takaisin:
Konsulipalvelulain (498/1999) mukaisiin toimivaltuuksiin sisältyvät evakuointi ja kotiuttaminen (16 §). Evakuoinnin ja kotiuttamiseen ryhdytään ainoastaan asianomaisen suostumuksella, ja sen kustannuksista vastaa asianomainen itse. Silloin kun evakuointiin ja kotiuttamiseen ryhdytään, kustannuksina peritään tyypillisesti matkakulut Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. On huo- mattava, että viranomaistoiminnasta syntyy tyypillisesti myös välillisiä kustannuksia, kuten viranomaisten matka- ja majoituskuluja sekä turvallisuusjärjestelyjen kuluja, joita ei peritä evaku- oitavalta kansalaiselta.
Evakuointi- ja kotiuttamismatkan kuluista Suomeen ja matkustusasiakirjoista voidaan tehdä takaisinmaksusitoumus, joka tyypillisesti kattaa ulkoministeriön järjestämän evakuointimatkan ja matkustusasiakirjojen kustannukset eikä sen yhteydessä luovuteta varoja asianosaisille.
Takaisinmaksusitoumus on suoraan ulosottokelpoinen. Sen saamisen edellytyksenä ei vaadita vakuuksia.
Varmistiko ulkoministeriö, mihin rahat menivät?
Vastauksessa mainittu takaisinmaksusitoumus on julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 32 kohdan nojalla salassa pidettävä asiakirja.
Leena Meren kysymää ja suomalaisia veronmaksajia kiinnostavaa yksilöidympää tietoa, kuten sitä mikä on naisten osuus matkakustannuksista, ei siis Haaviston mukaan ole luvassa.
Haavisto jättää myös vastaamatta olennaiseen kysymykseen, eli miten ulkoministeriö on varmistanut, että rahaa ei ole käytetty lahjontaan, salakuljetuksiin tai vastaavaan:
Ulkoministeriö kertoo säännöllisesti Koillis-Syyrian leireillä pidettyjen suomalaisten avustamisesta vuodesta 2019 lähtien kertyneet kokonaiskustannukset. 15.12.2019 mennessä kokonaiskustannukset olivat noin 277 000 euroa. Laskutus- ja tiliöintiprosessi vie tietyn ajan, minkä vuoksi 20.12. kotiutusoperaation kustannukset eivät ole vielä kokonaisuudessaan tarkoin selvillä. Ulkoministeriö tiedottaa kustannuksista, kun tiedot on saatu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- al-Holin vankileiri Isis-perheet kirjallinen kysymys verovarat kustannukset Leena Meri Pekka Haavisto Ulkoministeriö Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Al-Holin matkakustannukset lankeavat suomalaisten maksettavaksi

Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – ”Käveleviä aikapommeja”

Isis-naisten kotiuttaminen hallituksen mukaan välttämätöntä – Purra: Miksi Suomi ei onnistu siinä, missä muut maat onnistuvat?

Isis-naisten ja lasten noutamisesta kertynyt veronmaksajille jo liki 300 000 euron lasku – ulkoministeriö kieltäytyy kertomasta, miten rahat on käytetty

Rantanen Afganistan-evakuoinneista: ”Hallituksen pitäisi kertoa, keitä tänne tuli”

Suomi lähettää kiertäviä konsuleita Iraniin, taas yhdistetään perheitä – Leena Meri: ”Hyvä esimerkki siitä, miten hallitus arvottaa asiat”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää