Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt kirjallisen kysymyksen hallituksen toiminnasta Afganistan-evakuoinneissa. Eduskunnalle esitellyn päätöksen perusteella Suomeen piti tulla enintään 170 Suomen kansalaista, Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa olleita henkilöitä tai näiden perheenjäseniä. Lopulta Suomeen evakuoitiin 414 ihmistä, ja ulkoministeriön mukaan evakuoitavia odottaa yhä lisää Afganistanissa.

– Evakuoitavien joukko on kasvanut sitä mukaa kuin evakuointeja on tapahtunut. Hallituksen pitäisi kertoa, keitä tänne tuli ja millä periaatteella. Ilman tarkempaa tietoa jää epäilys siitä, että tulijoita otetaan milloin milläkin perusteella, Mari Rantanen kertoo.

Mitään ei ole opittu

Saksassa nousi kohu, kun selvisi, että Kabulista evakuoitujen joukossa oli raiskauksesta tuomittuja ja terrorismista epäiltyjä. Myös Syyrian al-Holin leiriltä tuotujen niin sanottujen Isis-naisten aiheuttama turvallisuusuhka on puhuttanut Suomessakin.

– On tärkeää, että tulijat tunnetaan ja uhka-arviot on tehty, tai seuraukset voivat olla vakavia. Valitettavasti Isis-naisten tapauksessa ja vuoden 2015 pakolaiskriisissä tulijoiden rikostausta jäi suurelta osin hämärän peittoon. Näköjään mitään ei ole opittu, Rantanen huomauttaa.

Avoin shekki näyttää toteutuneen

Evakuoinneista ei järjestetty parlamentaarista keskustelua eduskunnassa. Eduskunta kutsuttiin kesätauolla keskustelemaan ainoastaan sotilassuojauksen lähettämisestä Kabuliin.

– Eduskunnalla ei ole ollut mahdollisuutta kertoa mielipidettään Afganistanin evakuoinnista. Tämä on vähintäänkin erikoista ottaen huomioon tilanteen poikkeuksellisuuden, ja Riikka Purran esittämä ”avoin shekki” näyttää käyneen toteen, Rantanen toteaa.

Suomen Uutiset