Perjantaina henkensä menettäneen parlamenttiedustajan surma oli viranomaisten mukaan islamistinen terrori-isku. Murhasta epäilty on somalitaustainen Britannian kansalainen, joka oli aiemmin ohjattu vapaaehtoiseen deradikalisaatio-ohjelmaan, koska hänellä arveltiin olevan äärinäkemyksiä.

Lähes neljä vuosikymmentä parlamenttiedustajana palvellut 69-vuotias David Amess oli perjantaina tapaamassa äänestäjiään Leigh-On-Sean kaupungin metodistikirkossa, kun rauhallisesti omaa vuoroaan odottanut somalimies iski häntä veitsellä useasti, kertoo uutistoimisto CNN.

Ensihoitajien ponnisteluista huolimatta Amess kuoli saamiinsa haavoihin tapahtumapaikalla. Häntä puukottanut 25-vuotias somalimies ei edes yrittänyt paeta paikalta, vaan odotti kaikessa rauhassa poliisin tuloa. Henkirikosta tutkitaan terrori-iskuna.

Mukana deradikalisaatio-ohjelmassa jo vuosia sitten

BBC:n tietojen mukaan kyseinen somalimies oli joitakin vuosia sitten mukana vapaaehtoisessa deradikalisaatio-ohjelmassa, koska hänen epäiltiin radikalisoituneen. Mies ei ilmeisesti kuitenkaan viihtynyt kovin kauaa ääriajattelun vastaisessa terapiassa. Murhan tapahtumahetkellä hän ei ollut turvallisuuspalvelun tarkkailulistalla.

Britanniassa parlamenttiedustajat valitaan edustamaan tiettyä vaalipiiriä, joten heillä on tapana järjestää omassa vaalipiirissään säännöllisiä vastaanottoja, joissa äänestäjät voivat yksi kerrallaan jutella edustajansa kanssa kasvotusten. Yleensä näissä tapaamisissa ei ole mitään turvatoimia.

Farage: Afganistanin veteraaneja turvamiehiksi

Amessin murha onkin herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö parlamenttiedustajille tarjota poliisin suojelua heidän tavatessaan äänestäjiään. Entinen europarlamentaarikko Nigel Farage ehdottaa YouTube-videollaan, että kansanedustajille pitäisi palkata Afganistanissa palvelleita brittisotilaita henkivartijoiksi.

Faragen mukaan monilla veteraaneilla on ollut vaikeuksia päästä siviilissä takaisin työelämään. Heillä olisi kokemusta nimenomaan tämän tyyppisten uhkatilanteiden hallinnasta.

Nigel Farage vaatii, että median on uskallettava tuoda esille se, että kyseessä oli islamistinen terrori-isku. Hän sanoo, että ongelmana ei ole poliittisen puheen ja vastakkainasettelun kärjistyminen, kuten jotkut lehdet ovat yrittäneet antaa ymmärtää, vaan ääri-islam.

Parlamentaarikot hyökkäysten kohteina aiemminkin

Ennen David Amessin murhaa Britanniassa on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut useita hyökkäyksiä parlamenttiedustajia kohtaan heidän ollessaan tapaamassa äänestäjiään. Viisi vuotta sitten äärioikeistolainen mies ampui ja puukotti Helen Joanne ”Jo” Coxin kuoliaaksi. Cox oli työväenpuolueen edustaja.

Vuonna 2010 erästä toista työväenpuolueen parlamenttiedustajaa haavoitettiin keittiöveitsellä vatsaan. Sillä kertaa hyökkääjä oli nuori maahanmuuttajataustainen musliminainen, joka oli radikalisoitunut kuunneltuaan al-Qaida-imaamin saarnoja netistä. Vuonna 2000 liberaalien kansanedustaja haavoittui ja hänen avustajansa sai surmansa, kun mielisairas brittimies hyökkäsi heidän kimppuunsa samuraimiekalla huitoen.

SUOMEN UUTISET