Kolme henkilöä on asetettu Kööpenhaminassa syytteeseen terroriteon valmistelusta, tuhopoltosta ja terrorismin rahoittamisesta. Kolmikko oli hankkinut pommien valmistamiseen soveltuvia tarvikkeita. Ainakin naisella on aiempia yhteyksiä Isis-terroristijärjestöön.

Kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle luettiin Kööpenhaminan käräjäoikeudessa tiistaina syytteet muun muassa terroriteon valmistelusta, kertoo Ekstra Bladet -lehti. Naisella ja toisella miehistä on kaksoiskansalaisuus, joten syyttäjä vaatii rangaistuksen lisäksi myös heidän Tanskan kansalaisuutensa peruuttamista.

Valmistelleet pommin tekemistä

Syyttäjän mukaan kolmikko oli huhtikuussa 2019 hankkinut asetonia, tupakansytytinnestettä, vetyperoksidia ja akkuhappoa, joita voidaan käyttää räjähteiden valmistamisessa. Lisäksi he olivat hankkineet kauko-ohjattavan auton, jota voidaan syyttäjän mukaan käyttää pommin kaukolaukaisimen valmistamisen. Lisäksi kolmikon hallusta löydettiin nauloja ja muita metalliesineitä, joita voidaan käyttää pommissa.

Syytekirjelmässä kerrotaan, että epäillyt olivat keskustelleet sopivista paikoista pommin räjäyttämiselle ja valmistelleet yhden tai useammat pommin tekemistä. Suunnitellun terroriteon tekopaikka olisi ollut joko Tanskassa tai muualla.

Tuhopolttoa ja terrorismin rahoittamista

Syyttäjän mukaan 22- ja 23-vuotiaat miehet olisivat toteuttaneet terroritekonsa, jos heitä ei olisi pidätetty ennen sitä. Lisäksi miehiä syytetään bussiin kohdistuneesta tuhopoltosta.

Ryhmän 39-vuotiasta naista puolestaan syytetään terrorismin rahallisesta tukemisesta. Hän on lähettänyt 1 000 dollarin ja 2 400 dollarin summat turkkilaisen välittäjän kautta Isis-terroristeille.

Lisäksi naista syytetään Isis-järjestön propagandamateriaalin levittämisestä netissä ja Isis-kannattajien välisen kommunikaation edistämisestä. Oikeudenkäynti alkaa marraskuussa.

SUOMEN UUTISET