Tanskassa tehtiin perjantaina merkittävä päätös, kun Kööpenhaminan käräjäoikeus tuomitsi Isis-värväyksestä epäillyn miehen vankeuteen ja lisäksi menettämään Tanskan kansalaisuutensa. Kyseessä on tärkeä ennakkotapaus. Kansalaisuuden menettämisen sisältävää tuomiota ei ole Tanskassa ennen annettu.

Kööpenhaminan käräjäoikeus tuomitsi 29-vuotiaan miehen kuuden vuoden ehdottomaan vankeuteen ja karkotettavaksi Tanskasta pysyvästi. Tämän lisäksi Adam Touhou tuomittiin menettämään Tanskan kansalaisuutensa, kertoo tanskalaislehti Berlingske.

Syyriaan värvätty sai kolme vuotta vankeutta ja karkotuksen

Touhoun tuomio liittyi tapaukseen, jossa Hafed Matoussi -niminen mies oli lähtenyt Tanskasta Isis-alueelle. Matoussi vetosi oikeudessa siihen, että hän oli lähtenyt Syyriaan vain jakamaan humanitaarista apua, kertoo Tanskan TV2.

Matoussin puolustusasianajaja yritti maalata asiakkaastaan kuvan ”sosiaalituilla elävänä pikkurikollisena, joka juo ja polttaa, eikä ole lainkaan uskonnollinen”. Syyttäjän mielestä Matoussi oli marttyyrikuolemaa ihannoinut fanaatikko, joka sai Isis-leirillä koulutusta aseiden ja pommien käsittelyssä.

Tuomioistuin oli samaa mieltä syyttäjän kanssa ja tuomitsi vuonna 2018 Matoussin kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen ja sen jälkeen karkotettavaksi, vaikka Matoussi on syntynyt ja kasvanut Tanskassa. Hafed Matoussi karkotetaan vanhempiensa kotimaahan Tunisiaan, jonka kansalainen hän on.

Värvääjälle kovempi tuomio kuin värvätylle

Värvääjänä touhunneen Adam Touhoun kohdalla Kööpenhaminan käräjäoikeus katsoi, että värvääjälle kuuluu kovempi tuomio kuin värvätylle. Siksi Touhou sai kuusi vuotta vankeutta, karkotuksen ja lisäksi kansalaisuuden menetyksen.

Kuten sanottu, kyseessä on tärkeä ennakkotapaus, joten tätä puidaan vielä pitkään ylemmissä oikeusasteissa. Touhoun asianajaja valitti tuomiosta saman tien.

Suomessakin kansalaisuuden voi menettää tiukoin ehdoin

Suomessa tuli vuonna 2019 voimaan kansalaisuuslain muutos, jonka mukaan tiettyihin vakaviin, maanpetoksellisiin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden.

Terrorismiin liittyen kansalaisuuden voi menettää vakavien terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten, kuten kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen tai surman perusteella. Tällöin edellytyksenä on aina se, että rikos on kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Kansalaisuuden voi menettää vain sellaisen rikoksen vuoksi, joka on tehty lakimuutoksen tultua voimaan. Esimerkiksi Isis-järjestön riveissä aiemmin taistelleilta Suomen kansalaisilta ei voida poistaa kansalaisuutta taannehtivasti. Lisäksi Suomen kansalaisuus voidaan poistaa vain kaksoiskansalaisilta.

SUOMEN UUTISET