Tanska on tiukentamassa maahanmuuttolinjauksiaan entisestään. Sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen kertoi, että vastaisuudessa ”ei-länsimaalaiset” maahanmuuttajat joutuvat työskentelemään sosiaaliturvansa eteen 37 tuntina viikossa tiettyjen ehtojen täytyttyä. Aiheesta uutisoi BBC.

Työvelvoitteen ehdoksi mainitaan 3-4 vuoden työttömyys sekä tanskan kielen osaamattomuus. Pääministeri Mette Frederiksen kertoi toimen kohdistuvan erityisesti ei-länsimaalaisten naisten työllistymiseen. Hän totesi, että 60 prosenttia näistä naisista elää sosiaaliturvalla.

Tanskan hallitus uskoo työvelvoitteen auttavan maahanmuuttajia sopeutumaan tanskalaiseen yhteisöön.

– Liian monen vuoden ajan olemme tehneet karhunpalveluksen monelle ihmiselle, koska emme ole vaatineet heiltä mitään, Frederiksen totesi.

Kannatusta jopa maahanmuuttajilta

Tanskan vasemmiston mielestä ajatus on pähkähullu. Vasemmisto arvelee työvelvoitteen täyttyvän hölmöistä tehtävistä.

Maahanmuuttajien keskuudessa kantoja uuteen lakiin on puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä laki on epäreilu, koska heitä ei palkata töihin. Toisten mielestä on hyvä olla tekemistä ja töitä, jos siihen on vain kykeneväinen.

Frederiksen kertoo, että näin laaja työttömyys yhdessä ryhmässä on ongelma samaan aikaan kun työmarkkinoilla on imua ja tekijöistä jopa pulaa.

Henri Alakylä