Tanskan hallitus haluaa viedä koko turvapaikkaprosessin ulos maasta. Kansankäräjät äänestää asiasta alkavalla viikolla. Jos esitys menee läpi, Tanska ei tulevaisuudessa vastaanota ainuttakaan turvapaikanhakijaa.

Viime vuonna tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan tunnetusta Tanskasta haki turvapaikkaa 600 ihmistä. Nyt koko turvapaikkaprosessi halutaan siirtää EU:n ulkopuolelle, kolmanteen maahan.

Tanskan viranomaiset ovat käyneet keskusteluja usean Afrikan maan kanssa, mutta sopimuksia ei vielä ole olemassa.

– Kyseessä on eräs suurimmista muutoksista Tanskan maahanmuuttopolitiikkaan sitten vuoden 1951, toteaa lehtori Martin Lemberg-Pedersen Kööpenhaminan yliopistosta.

Tanska pitää oman päänsä

Tanskan linja on saanut maailmalta osakseen ankaraakin arvostelua. YK ja EU katsovat, että toteutuessaan ehdotus heikentäisi kansainvälistä yhteistyötä. Amnesty International, Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset arvostelevat ankarasti hanketta siitä, että se on epämääräisesti muotoiltu.

– Vastuuta ihmisoikeuksista ei voi ulkoistaa, huomauttaa myös Louise Holck Tanskan Ihmisoikeusinstituutista.

– Miten esimerkiksi taataan oikeudenmukainen turvapaikkamenettely ja kuinka varmistetaan, ettei pakolaisia vainota kolmannessa maassa?

Kansankäräjät äänestää torstaina

Johtoajatus hallituksen ehdotuksen takana on se, että uuden lain myötä pakolaisten ei enää tarvitsisi turvautua ihmissalakuljettajien apuun matkalla Eurooppaan ja asettaa henkeään alttiiksi vaarallisilla merimatkoilla.

Turvapaikan saaneiden integroimisesta tanskalaiseen yhteiskuntaan luovuttaisiin. Vastuu kotouttamisesta jäisi isäntämaalle, jossa vastaanottokeskus sijaitsee. Vaihtoehtoisesti heidät toimitettaisiin YK:n pakolaisleirille. Jos turvapaikkaa jää saamatta, henkilön karkotuksesta vastaisi isäntämaa.

Hallituksen lakiehdotuksen toinen käsittely on kansankäräjillä ensi tiistaina. Asiasta äänestetään torstaina.