Britannia suunnittelee turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten siirtämistä ulkomaille. Todennäköisesti johonkin Afrikan maahan sijoittuva vastaanottokeskus voisi hoitaa myös Tanskaan tulevat turvapaikanhakijat.

Sisäministeri Priti Patel on ilmoittanut esittelevänsä ensi viikolla uuden lakipaketin, joka mahdollistaa Britanniaan tulevien turvapaikanhakijoiden siirtämisen ulkomaille odottamaan hakemuksensa käsittelyä, kertoo The Times. Aiemmin lainsäädäntö ei ole mahdollistanut tätä.

Afrikkaan perustettavan vastaanottokeskuksen sijaintipaikaksi on väläytelty Ruandaa. Aiemmin Britannia on suunnitellut turvapaikanhakijoiden siirtämistä muun muassa Gibraltarille, Man-saarelle ja Napoleonin karkotuspaikkana toimineelle Elban saarelle, mutta nämä hankkeet ovat kaatuneet.

Yhteistyötä Tanskan kanssa mietitään

The Times -lehden mukaan brittiviranomaiset keskustelevat mahdollisesta yhteistyöstä Tanskan kanssa. Yhteinen vastaanottokeskus voisi palvella molempien maiden tarpeita.

Myös Tanska hyväksyi äskettäin lain, joka mahdollistaa vastaanottokeskusten siirtämisen Afrikkaan. Tanskalaiset totesivat avoimesti, että heidän tavoitteenaan on, että Tanskaan tulisi vastedes nolla turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijoita Ranskasta

Britanniaan on tänä vuonna saapunut jo yli 5 600 turvapaikanhakijaa Ranskasta, kertoo Sky News. Kumilautoilla ja pienillä veneillä Englannin kanaalin yli tulleet turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan ole ranskalaisia, vaan turvallisen Ranskan kautta kulkeneita Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisia.

Maassa on tällä hetkellä noin 52 000 turvapaikanhakijaa odottamassa ensimmäistä turvapaikkapäätöstään. Laittomasti maahan tulevien ihmisten virta on ruuhkauttanut turvapaikkajärjestelmän pahasti.

Kasarmimajoitus ei sovi turvapaikanhakijoille

Turvapaikanhakijoiden majoittaminen on tuottanut briteille vaikeuksia. Tulijoiden sijoittaminen hotelleihin on herättänyt kantaväestössä katkeruutta. Osa turvapaikanhakijoista on sijoitettu käytöstä poistettuihin varuskuntiin.

Tuomioistuin katsoi äskettäin, että sisäministeriö on toiminut väärin majoittaessaan turvapaikanhakijoita Napierin kasarmille. Tuomion mukaan kasarmimajoitus ei täyttänyt minimivaatimuksia. Samassa tuvassa saattoi olla jopa kaksitoista asukasta ja kasarmialuetta ympäröi aita, joten olosuhteet olivat suunnilleen samanlaiset kuin suomalaisillakin varusmiehillä.

SUOMEN UUTISET