Tanska jatkaa edelleen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkansa kiristämistä. Maan parlamentti, kansankäräjät, hyväksyi tänään torstaina lain, jonka nojalla turvapaikan­hakijat voidaan lennättää EU-alueen ulkopuolisiin keskuksiin odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Perussuomalaisten Riikka Purra toivoo Suomen seuraavan pikaisesti Tanskan esimerkkiä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on tyytyväinen Tanskan puolesta.

– Nolla turvapaikanhakijaa Tanskaan -esitys meni Tanskan parlamentissa eli kansankäräjillä läpi! Varsinaisia sopimuksia ei ole vielä tehty, mutta esimerkiksi Ruandasta puhutaan maana, johon turvapaikanhakija siirrettäisiin odottamaan päätöstä, Purra sanoo.

Alustavia neuvotteluja mahdollisesti jo käyty

Tanskan ulkoministeri kävi vaivihkaa Ruandassa huhtikuussa. Matkan ei ilmeisesti pitänyt tulla julkisuuteen, mutta se tuli kuitenkin, kun Ruandan presidentti sometti vierailusta.

Muita esillä olleita maita ovat esimerkiksi Egypti, Eritrea ja Etiopia.

– Alustavia neuvotteluja maiden kanssa on siis mahdollisesti jo käyty. Vaikka konkretia vielä puuttuu, on parlamentin hyväksyntä kuitenkin merkittävä askel eteenpäin Pohjoismaiden ylivoimaisesti järkevimmässä maahanmuuttopolitiikassa, Purra sanoo.

Suomen kiristettävä nopeasti

Purra huomauttaa, että Tanskan liikkumatila maahanmuuttopolitiikassa on paljon suurempi kuin esimerkiksi Suomella, koska se ei osallistu oikeus- ja sisäasiainneuvoston toimiin turvapaikka- tai maahanmuuttoasioissa. Tanskan maahanmuuttopolitiikkaa on käsitelty tarkemmin Purran Suomen Perustalle vuonna 2016 laatimassa raportissa Kansainvälinen pakolaisinstituutio ja valtioiden mahdollisuudet.

Tanskan tekemä päätös saattaa kuitenkin muodostua ongelmaksi Suomelle.

– Vaikka olen tyytyväinen Tanskan puolesta, on syytä ymmärtää realiteetit Suomen kannalta. Ihmiset, jotka tulevat pohjoiseen asti jättämään hakemuksensa, eivät jätä sitä maahan, joka lähettää ihmiset Afrikkaan. He jättävät hakemuksensa esimerkiksi Suomeen, jonne saa jäädä ilman positiivistakin päätöstä, Purra varoittaa.

– Suomen pitäisi olla nopea ja merkittävästi kiristää turvapaikkapolitiikkaansa Tanskan tapaan, Purra sanoo.

Suomen Uutiset