Kansallismielinen ja vahvasti maahanmuuttokriittinen Nye Borgerlige jatkaa nousuaan kohti keulaa Tanskan puoluekentässä, jossa suuret ja nopeat muutokset ovat leimaa-antavia. Puolue on kahdessa vuodessa lähes kolminkertaistanut kannatuksensa Kantar Gallupissa nyt mitattuun 6,7 prosenttiin.

Puolueen eräs näkyvimmistä hahmoista on kansanedustaja Mette Thiesen, jonka mielestä pakolaiset pitäisi palauttaa kotimaahansa auttamaan jälleenrakennuksessa, jos pakolaisen lähtömaassa on taas turvallista olla ja elää.

Tämä koskee erityisesti muslimimaista peräisin olevia pakolaisia, jotka ovat työllistyneet kehnosti Tanskassa.

Maahanmuuttokriittisyys yhdistää puoluekenttää

Tanskan konservatiivinen kansanpuolue (Det konservative Folkeparti) yltää Kantar Gallupin tutkimuksessa suurimpaan kannatukseen sitten vuoden 1995. Kokonaista 16,7 prosenttia vastaajista äänestäisi puoluetta, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä vuoden 2019 vaaleissa konservatiivisen kansanpuolueen vaalitulos oli 6,6 prosenttia annetuista äänistä, kertoo Berlingske.

Vuonna 2014 valittu uusi puoluejohtaja Søren Pape Poulsen (kuvassa) muutti puolueen linjan kansallismieliseen suuntaan ja tulokset näkyvät. Konservatiivinen kansanpuolue on syönyt sekä Tanskan kansanpuolueen (Dansk Folkeparti), että entisen hallituspuolue Venstren suosiota, jonka kannatus on kahdessa vuodessa pudonnut puoleen entisestä.

Terve maahanmuuttokriittisyys alkaa olla jo läpikäyvä ominaisuus Tanskan puoluekentässä ja siinä mielessä poliittiset jakolinjat ovat erilaisia kuin muissa Pohjoismaissa.

SUOMEN UUTISET