

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Heikoimmista huolehtimista vai yritys romuttaa koko turvapaikkaprosessi – hallituksen tilaama raportti herättää keskustelua
Marinin hallitus on tilannut ihmisoikeusjuristeilta selvityksen siitä, miten Sipilän hallituksen kaudella ulkomaalaislakiin tehdyt tiukennukset ovat vaikuttaneet ja miten ne saataisiin kumottua. Työryhmän antamat suositukset tarkoittavat Maahanmuuttoviraston ex-ylijohtajan mukaan koko turvapaikkaprosessin romuttamista.
Hallituksen asettama työryhmä luovutti yli kolmesataa sivuisen raporttinsa tiistaina sisäministeri Maria Ohisalolle. Hankkeen johtajana on toiminut professori Elina Pirjatanniemi Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutista, joten ei ole yllättävää, että raportin lähestymistapa on hyvin ihmisoikeusmyönteinen ja keskittyy turvapaikanhakijoiden oikeuksien takaamiseen.
Lasten etu edellä ja juristeja lisää
Erityistä huomiota raportissa on kiinnitetty kansainvälistä suojelua hakevien lasten edun toteutumiseen, vaikka alaikäisiä hakijoita tulee Suomeen verrattain vähän. Raportin mukaan yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden saamat päätökset vuosina 2015–2019 ovat olleet käytännössä aina (90-98 prosenttia päätöksistä) myönteisiä, eli suojelua on myönnetty jollakin perusteella.
Raportin suositusten mukaan lasten etu pitäisi asettaa etusijalle paitsi turvapaikkapäätöksissä myös perheenyhdistämisistä päätettäessä. Lisäksi raportin kirjoittaneet ihmisoikeusjuristit ovat sitä mieltä, että ”kansainvälisen suojelun kannalta olennaisten toimijoiden” rahoitus on turvattava ja että ”ulkomaalaisoikeuteen, ja erityisesti kansainväliseen suojeluun, erikoistuneita juristeja tarvitaan Suomeen lisää”.
”Paperittomille” oleskelulupa millä perusteella tahansa
Työryhmä on päätynyt antamaan joukon toimenpidesuosituksia, jotka ovat hallituksen linjan mukaisia. Sisäministeri Ohisalo mainitseekin, että raportissa ehdotettujen toimenpiteiden toteuttaminen on jo monilta osin laitettu vireille.
Ensimmäinen ja tärkein toimenpidesuositus koskee niin sanotun ”varjoyhteiskunnan” muodostumisen estämistä, josta sisäministeri Ohisalokin on paljon puhunut. Kyse on Suomessa oleskelevista henkilöistä, joille ei ole myönnetty kansainvälistä suojelua ja joilla ei ole myöskään muuta oleskelulupaa, eli niin kutsutuista ”paperittomista”. Osa heistä on sellaisia, joita ei voida palauttaa kotimaahansa ihmisoikeussopimusten vuoksi tai koska kotimaa kieltäytyy ottamassa heitä vastaan.
Työryhmän suositus on, että ”hallitus kartoittaisi aktiivisesti, pikaisesti ja myönteisesti, onko ilman oleskelulupaa olevilla henkilöillä mahdollisuus saada oleskelulupa Suomessa jollakin muulla perusteella, ilman että tätä tulkitaan esimerkiksi maahantulosäännösten kiertämiseksi”.
Migrin ex-ylijohtaja: ”Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin”
Aiemmin sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkkönä ja sitä ennen Maahanmuuttoviraston ylijohtajana toiminut Jorma Vuorio vaikuttaa tyrmistyneeltä ehdotuksesta.
– Siis vaikka KHO:ta myöten olisi todettu, ettei kansainvälisen suojelun tarvetta ole niin joku lupa pitää myöntää. Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin, Vuorio kommentoi Twitterissä.
”Kaikille lupa jäädä – maksoi mitä maksoi”
Toimenpide-ehdotusta on kommentoinut myös perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen, joka ei myöskään innostu hallituksen linjauksista. Rantasen mielestä ehdotus tarkoittaisi käytännössä sitä, että ”kaikille lupa jäädä, maksoi mitä maksoi”.
Vihervasemmistohallituksen maahanmuuttolinjaukset etenevät. Kaikille lupa jäädä,maksoi mitä maksoi. Tämänkin meille tarjoilee suosiollisella avustuksellaan @keskusta #maahanmuutto #maahanmuuttopolitiikka #marininhallitus #kaikkisaajäädä #maksoimitämaksoi #sisäministeriö https://t.co/55wkv6vYVl
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) February 16, 2021
Rantasen twiittiin kommentoinut nimimerkki JTStefan on samoilla linjoilla:
– Migriähän ei sitten enää tarvita. Rajamies vain kysyy turvis, hengailu vai työ ja sillä mennään. Säästyy oikeusasteet ja vaihtuvat tarinat juristin avustuksella ja lopputulos on sama, ihmisoikeudet toteutuu.
Sisäministeri Ohisalo näkee asian siten, että ”kyse haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien toteutumisesta.” Ohisalon mielestä Suomesta turvapaikkaa hakeneet ovat jo tulleet suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi.
– Yhteiskuntamme on juuri niin vahva kuin miten se kohtelee heikoimpia jäseniään, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ihmisoikeusinstituutti Elina Pirjatanniemi turvapaikkaprosessi lasten oikeudet Åbo Akademi Kansainvälinen suojelu Jorma Vuorio Maria Ohisalo Migri Maahanmuuttovirasto Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Laittomasti maassa oleskelevat säilöön ja ulos maasta – ”Huomattavasti edullisempaa kuin nykyinen turvapaikkateatteri”

Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Hallitus tilasi raportin ihmisoikeusjuristeilta ja jälki on sen näköistä – Immonen: ”Suomeen ollaan luomassa lisää epäterveitä maahanmuuton vetovoimatekijöitä”

Kansa tukee Tanskan tiukkaa linjaa: Maahanmuuttokriittiset puolueet loistavat mielipidemittauksessa
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.