Kreikka linjasi turvapaikanhakukäytäntönsä uudelleen. Maa julisti naapurinsa Turkin turvalliseksi kohteeksi Afganistanista, Bangladeshista, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta tuleville turvapaikanhakijoille.

Edellämainittujen maiden kansalaisten turvapaikkahakemukset hylätään, ja turvapaikanhakijat palautetaan. Turvapaikanhakijat eivät saa odottaa palautusta vapaana, vaan heidät otetaan säilöön, kunnes maastapoistaminen pannaan toimeen. Kyseisistä maista on viime vuosina saapunut eniten turvapaikanhakijoita Kreikkaan.

Viimeistelee EU:n ja Turkin välisen sopimuksen

– Turkin julistaminen turvalliseksi kolmanneksi maaksi on tärkeä askel torjuttaessa laitonta maahanmuuttoa, ihmissalakuljetusta ja niihin liittyvää rikollista toimintaa, sanoi Kreikan maahanmuutto- ja turvapaikkaministeri Notis Mitarakis 7.6. ennen matkaansa 8.6. pidettyyn Luxemburgin sisäasiainneuvoston kokoukseen, jossa uusi muuttoliike- ja turvapaikkasopimus oli yksi pääaiheista.

Mitarakis tarkensi, että päätös on ehdottomasti kansainvälisen oikeuden mukainen, ja se auttaa panemaan toimeen täysimääräisesti Euroopan unionin ja Turkin välisen vuoden 2016 sopimuksen, joka velvoittaa Turkin torjumaan ihmissalakuljetusta.

Kreikan turvapaikkaviraston lausunto vaikutti

Uusi maahanmuuttopolitiikka sisältyy ulkoasiainministeriön sekä maahanmuutto- ja turvapaikkaministeriön yhteiseen päätökseen. Siihen vaikutti Kreikan turvapaikkaviraston (Greece’s Asylum Service) lausunto.

Päätöksessä todetaan, että Turkki täyttää kaikki turvallisen turvapaikanhakumaan ehdot Afganistanista, Bangladeshista, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta saapuvien kansalaisten osalta. He eivät ole uhattuina etnisyyden, uskonnon tai tiettyyn ryhmään kuulumisen perusteella, joten he voivat hakea turvapaikkaa Turkista Kreikan sijaan.

Vuonna 2020 Kreikkaan tulleista turvapaikanhakijoista 31 prosenttia saapui Afganistanista, 20 prosenttia Syyriasta, 13 prosenttia Turkista ja 7 prosenttia Somaliasta. Bangladeshista ja Pakistanista hakijoita saapui kustakin kaksi prosenttia.

Suomen Uutiset