

LEHTIKUVA
Kreikalla meni hermot komission aikeisiin rakennuttaa avoimia vastaanottokeskuksia kreikkalaissaarille
EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson teki kahden vuorokauden vierailun Kreikkaan tutustuen kreikkalaissaarien turvapaikanhakijoiden oloihin. Hänen aikomuksensa rakennuttaa viidelle kreikkalaissaarelle avoimet vastaanottokeskukset saivat kreikkalaiset tuohtumaan. Lesboksen saarella sadat vihaiset kreikkalaiset kertoivat vastustavansa kyseisten keskusten rakentamista.
Komissaari Ylva Johansson kertoi ymmärtävänsä syyt kreikkalaisten tuohtumukselle. Kaikella kärsivällisyydellä on hänen mukaan rajansa. Komissio on vuosia yrittänyt ratkoa pakolaiskriisiä varsin laihoin tuloksin.
Valtioilla on rajansa
Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis torjui joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen väitteet siitä, että Kreikan rajavalvojat työntäisivät tulijoita pois maan aluevesiltä. Hän kertoi Kreikan noudattavan kansainvälisiä lakeja.
– Meidän on pakko selventää, että valtioilla on rajansa ja että on olemassa säännöt, kuinka pätevät viranomaiset harjoittavat ja suorittavat perustuslaillista velvoitettaan suojella valtionsa rajoja, Mitarakis totesi.
Mitarakisin mukaan Kreikan rajavalvonta on aiheuttanut mittavia taloudellisia menetyksiä ihmissalakuljetusrenkaille, ja näiden tappioidensa vuoksi rikolliset levittävät valeuutisiaan Kreikan rannikkovartiostosta.
Paikallisia ei kuunnella
Pohjoisen Egeanmeren aluekuvernööri Kostas Moutzouris harmitteli, ettei Euroopan komissio kuuntele paikallisten mielipiteitä. Hän perui tapaamisensa Johanssonin kanssa luettuaan Johanssonin aikeista rakennuttaa avoimia vastaanottokeskuksia Kreikan saarille.
Moutzourisin mukaan aiemmin on kaavailtu rakennettavaksi suljettuja vastaanottokeskuksia. Johansson tyrmäsi tällaiset ajatukset kertoen, ettei ketään voida pitää vankilassa vain siksi, että on maahanmuuttaja.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusi päätös lopettaa turvapaikanhaun Turkista Kreikkaan – hakijat otetaan säilöön ja palautetaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.