EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson teki kahden vuorokauden vierailun Kreikkaan tutustuen kreikkalaissaarien turvapaikanhakijoiden oloihin. Hänen aikomuksensa rakennuttaa viidelle kreikkalaissaarelle avoimet vastaanottokeskukset saivat kreikkalaiset tuohtumaan. Lesboksen saarella sadat vihaiset kreikkalaiset kertoivat vastustavansa kyseisten keskusten rakentamista.

Komissaari Ylva Johansson kertoi ymmärtävänsä syyt kreikkalaisten tuohtumukselle. Kaikella kärsivällisyydellä on hänen mukaan rajansa. Komissio on vuosia yrittänyt ratkoa pakolaiskriisiä varsin laihoin tuloksin.

Valtioilla on rajansa

Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis torjui joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen väitteet siitä, että Kreikan rajavalvojat työntäisivät tulijoita pois maan aluevesiltä. Hän kertoi Kreikan noudattavan kansainvälisiä lakeja.

– Meidän on pakko selventää, että valtioilla on rajansa ja että on olemassa säännöt, kuinka pätevät viranomaiset harjoittavat ja suorittavat perustuslaillista velvoitettaan suojella valtionsa rajoja, Mitarakis totesi.

Mitarakisin mukaan Kreikan rajavalvonta on aiheuttanut mittavia taloudellisia menetyksiä ihmissalakuljetusrenkaille, ja näiden tappioidensa vuoksi rikolliset levittävät valeuutisiaan Kreikan rannikkovartiostosta.

Paikallisia ei kuunnella

Pohjoisen Egeanmeren aluekuvernööri Kostas Moutzouris harmitteli, ettei Euroopan komissio kuuntele paikallisten mielipiteitä. Hän perui tapaamisensa Johanssonin kanssa luettuaan Johanssonin aikeista rakennuttaa avoimia vastaanottokeskuksia Kreikan saarille.

Moutzourisin mukaan aiemmin on kaavailtu rakennettavaksi suljettuja vastaanottokeskuksia. Johansson tyrmäsi tällaiset ajatukset kertoen, ettei ketään voida pitää vankilassa vain siksi, että on maahanmuuttaja.

Henri Alakylä