Espanjan poliisivoimiin on perustettu noin sadan hengen yksinomaan ihmissalakuljetuksen torjumiseen keskittyvän yksikön, espanjalaislehti El País kirjoittaa. Viime joulukuusta alkaen ryhmä on suorittanut neljä kiinniotto-operaatioita. Poliisin mukaan huumeiden salakuljettajien tietotaito on helposti muokattavissa ihmisten salakuljettamiseen Kanariansaarilta mantereelle.

Poliisien neljässä operaatiossa pidätettiin yhteensä yli sata ihmistä, joissa mukana on ollut Marokon ja Espanjan kansalaisia. Osa pidätetyistä on tuomittu vankeuteen huumeiden ja ihmisten salakuljetuksesta, asiakirjojen väärentämisestä ja rikollisjärjestöjen jäsenyydestä.

Tuomiot ihmissalakuljetuksesta vaihtelevat El Paísin mukaan kahdesta neljään vuotta vankeutta. Poliisin mukaan tämä tuntuu rankaisemattomuudelta.

Passeja kierrätetään

Viranomaisten mukaan matka Kanariansaarilta Euroopan mantereelle ja Britanniaan maksaa noin 1 500-2 000 euroa riippuen siitä, onko salakuljetettavalla matkustusasiakirjoja vai ei.

Salakuljetusringillä on valmiiksi väärennettyjä passeja, joita kierrätetään käytettäväksi aina uudelleen. Matkalle lähtee mukaan rikollisryhmän jäsen. Hän kerää matkan jälkeen passit takaisin uusiokäyttöön.

Salakuljettajilla on myös kysyntää. Poliisin salakuuntelunauhalla eräs totesi, ettei ole venemaksun väärti jäädä Kanariansaarille.

Henri Alakylä