Pandemia näyttää lisäävän rikollisten toimeliaisuutta – liikkumisen rajoituksista huolimatta. Tulli takavarikoi Ruotsissa viime vuonna viisi kertaa enemmän kokaiinia, lähes neljä kertaa enemmän kannabista, tuplasti viinaa ja kolme kertaa enemmän ammuksia kuin vuonna 2019.

Yhteiskunta pyörii vajailla kierroksilla Covid-19-taudin kurimuksessa, mutta salakuljettajien toimenkuvaa tauti ei näytä haittaavan. Huumausaineiden, alkoholin, aseiden ja ammusten salakuljetus on kasvanut hälyttävästi Tullin tilastojen mukaan.

– Kun matkustajaliikenne on vähentynyt, olemme voineet keskittyä tavaravirtoihin ja se on tuottanut tulosta. Takavarikkoja ei ole ollut aiempaa enemmän, mutta määrät ovat olleet paljon suurempia, kertoo Tullin pääjohtaja Charlotte Svensson SVT:lle.

10 528 räjähdettä – 38 171 ammusta

Kansankodin pommi-iskuille ja ammuskeluille löytynee osaselitys tullin takavarikoista. Aseita tullin haaviin jäi 142, lähes kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Ammuksia takavarikoitiin niitäkin kolme kertaa aiempaa enemmän ja räjähteiden määrät tuplaantuivat.

Tulli otti talteen viisi kertaa enemmän kokaiinia ja kolme kertaa enemmän kannabista kuin vuonna 2019. Alkoholin salakuljetus kasvoi selvästi. Amfetamiinin, ekstaasin ja savukkeiden takavarikot sen sijaan vähenivät.

Takavarikoista miljardihyöty yhteiskunnalle

Tulli laskee takavarikkojensa merkityksen myös siten, miten paljon ne vähentävät kansakunnan kustannuksia, vaikkapa sairaanhoitokuluja tai sosiaalimenoja. Yhteiskunnallinen hyöty vuonna 2020 oli näin ilmaistuna ennätykselliset 3,4 miljardia kruunua (339 miljoonaa euroa).

Tulli aikoo jatkaa tavaraliikenteen tehotarkistuksia tulevaisuudessakin, vaikka matkustajaliikenne palaisikin normaaliksi.

– Meitä pitää olla enemmän ja meidän pitää olla läsnä yhä useammassa paikassa kaikkina vuorokauden aikana, summaa pääjohtaja Svensson vuoden 2020 kokemukset.

SUOMEN UUTISET