

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Pandemia antoi salakuljetukselle siivet – viisi kertaa enemmän kokaiinia ja ennätysmäärä aseita Ruotsin tullin haaviin
Pandemia näyttää lisäävän rikollisten toimeliaisuutta – liikkumisen rajoituksista huolimatta. Tulli takavarikoi Ruotsissa viime vuonna viisi kertaa enemmän kokaiinia, lähes neljä kertaa enemmän kannabista, tuplasti viinaa ja kolme kertaa enemmän ammuksia kuin vuonna 2019.
Yhteiskunta pyörii vajailla kierroksilla Covid-19-taudin kurimuksessa, mutta salakuljettajien toimenkuvaa tauti ei näytä haittaavan. Huumausaineiden, alkoholin, aseiden ja ammusten salakuljetus on kasvanut hälyttävästi Tullin tilastojen mukaan.
– Kun matkustajaliikenne on vähentynyt, olemme voineet keskittyä tavaravirtoihin ja se on tuottanut tulosta. Takavarikkoja ei ole ollut aiempaa enemmän, mutta määrät ovat olleet paljon suurempia, kertoo Tullin pääjohtaja Charlotte Svensson SVT:lle.
10 528 räjähdettä – 38 171 ammusta
Kansankodin pommi-iskuille ja ammuskeluille löytynee osaselitys tullin takavarikoista. Aseita tullin haaviin jäi 142, lähes kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Ammuksia takavarikoitiin niitäkin kolme kertaa aiempaa enemmän ja räjähteiden määrät tuplaantuivat.
Tulli otti talteen viisi kertaa enemmän kokaiinia ja kolme kertaa enemmän kannabista kuin vuonna 2019. Alkoholin salakuljetus kasvoi selvästi. Amfetamiinin, ekstaasin ja savukkeiden takavarikot sen sijaan vähenivät.
Takavarikoista miljardihyöty yhteiskunnalle
Tulli laskee takavarikkojensa merkityksen myös siten, miten paljon ne vähentävät kansakunnan kustannuksia, vaikkapa sairaanhoitokuluja tai sosiaalimenoja. Yhteiskunnallinen hyöty vuonna 2020 oli näin ilmaistuna ennätykselliset 3,4 miljardia kruunua (339 miljoonaa euroa).
Tulli aikoo jatkaa tavaraliikenteen tehotarkistuksia tulevaisuudessakin, vaikka matkustajaliikenne palaisikin normaaliksi.
– Meitä pitää olla enemmän ja meidän pitää olla läsnä yhä useammassa paikassa kaikkina vuorokauden aikana, summaa pääjohtaja Svensson vuoden 2020 kokemukset.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Charlotte Svensson matkustajaliikenne tavaraliikenne yhteiskunnallinen hyöty amfetamiini ammukset takavarikko ammuskelut kokaiini Covid-19 pandemia salakuljetus kannabis Tulli rajatarkastukset aseet Pommi-iskut Alkoholi Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Huumeet tappavat yhä useammin – miten hallitus puuttuu tilanteeseen?

Korona vauhdittaa huumekaupan digitalisaatiota – rikollisjengit värväävät työttömiä maahanmuuttajia tekemään likaiset työt

Ruotsin poliisi ennakoi rikollisuuden lähtevän kasvuun pandemian jälkeen

Haavisto ja Andersson luopuisivat huumeiden käytön rangaistavuudesta – Halla-aho eri linjoilla: Huumeet aiheuttavat selkeitä ongelmia ja lisäävät rikollisuutta

El País: Espanjassa ihmissalakuljetus houkuttelee huumesalakuljettajia vähäisten tuomioiden vuoksi

Kannabisviljelmiä autiotaloissa – Ruotsin maaseutua valjastettu huumetuotantoon
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.