Väki kaikkoaa maaseudulta ja jättää kylät kylmilleen myös Ruotsissa. Hylätyn oloisissa taloissa laudat on lyöty ikkunoihin. Pimeänä syysyönä laudanraosta voi kuitenkin pilkistää kasvivalaisimen kelmeä loiste, kertoo SVT.

Poliisi löysi hylätystä huvilasta Etelä-Ruotsissa lähes 500 kasvin kannabisviljelmän. Kasvattamo löytyi saksalaisen turistin vihjeestä, sillä paikallisen poliisin resursseilla ei ole mahdollista nuuskia alueen lukuisia autiotaloja.

– Kannabisviljelmät sijaitsevat useimmiten maaseudulla, koska kiinteistöt ovat siellä halpoja. Tämä Skruvin kylän kasvattamo oli ostettu luullakseni 400 000 kruunulla. Löysimme talosta 40 kiloa kannabista, jonka arvo katukaupassa on noin viisi miljoonaa kruunua. Kiinteistö siis maksaa itsensä sangen nopeasti, sanoo poliisin tutkinnanjohtaja Peter Gustavsson.

Autiotalon huima sähkönkulutus herättää huomiota

Linné-yliopiston uusi tutkimus näyttää todeksi sen, että huumeviljelmät ovat maaseudulla yleisempiä kuin kaupungeissa. Kovien huumeiden jalostamiseen tarkoitettuja laboratorioita ei ainakaan vielä ole jäänyt poliisin haaviin. Rikolliset käyttävät autiotaloja myös varastetun tavaran kätköpaikkana, joten maaseudulla ei välttämättä ole niin hiljaista, kuin päällepäin näyttää.

– Huumetuotannossa maaseutukuntien osuus on merkittävän suuri. Paikkakunnan luonne ja tämän tyyppinen rikollisuus käyvät nähdäksemme käsi kädessä, toteaa kriminologian professori Peter Lindström.

Poliisi pyrkii löytämään huumeiden tuotantolaitoksia seuraamalla valmistukseen tarvittavien laitteiden kauppaa. Kasvattamojen jäljille voi päästä myös viranomaisyhteistyöllä seuraamalla kiinteistöjen sähkönkulutusta. Jos autiotalon sähkönkulutus on merkittävä, virkavallan on syytä ponnistautua paikalle.

SUOMEN UUTISET