Rikollisjengit käyttävät hyväkseen asukkaiden vaikenemista ongelmalähiöissä ja pyrkivät ottamaan haltuunsa vuokratalojen yleisiä tiloja. Huumeiden myynti ja varastointi onkin osaltaan siirtynyt kellareiden ja pesutupien hämärään, lukkojen taakse.

Poliisi teki ratsian kerrostalon kellariin Tukholman Vårbergin ongelmalähiössä ja tulos oli mittava: kilotolkulla kannabista ja muita huumeita. Poliisin valvontakameraan jäivät todisteet 114 yksittäisestä huumekaupasta ”Konttorin” tiloissa. Huumeliiga kutsui itseään nimellä ”Organisaatio”.

– Asumme alueella, jossa on paljon vuokrataloja. Siksi emme aluksi reagoineet siihen, että kellarissa ramppasi paljon tuntematonta porukkaa, kertoo kyseisen talon asukas.

– Totta kai tiedostamme sen, että asumme ongelma-alueella, enkä koskaan mene pimeällä ulos. Mutta tämä tapaus todellakin avasi silmämme. Tällaista täällä meillä on, vaikka ihmisellä olisi oikeus olla turvassa.

Poliisi kaipaa asukkaiden vinkkejä

Huumekauppa on hämäräpuuhaa, jota rikolliset eivät mielellään harjoita puistoissa tai päivänvalossa takapihoilla. Myös Pohjolan vaihtelevat säät ajavat huumekauppiaita siisteihin sisätiloihin, jotka tarpeen mukaan otetaan haltuun vaikkapa kerrostalon muilta asukkailta. Lukotkin vaihdetaan varmuuden vuoksi. Laitonta toimintaa on vaikeaa lopettaa ilman asukkaiden apua.

– Olemme riippuvaisia paikallisten asukkaiden vinkeistä, muuten poliisin työ on kirjaimellisesti neulan etsimistä heinäsuovasta, kuvailee poliisitarkastaja Emir Gazibegovic.

Yhteistyöllä poliisin kanssa on riskinsä mutta rauha tekee rikollisista häikäilemättömiä. Vuonna 2019 löydettiin tukholmalaisen kerrostalon kellarivarastosta kaksi murhattua nuorta miestä ja teosta tuomittu sai elinkautisen. Samana vuonna ammuttiin kerrostalon kellariin uskaltautunutta vartijaa kumpaankin jalkaan Rinkebyssä.

”Jos ongelmaan ei puututa se pahenee”

Jos huumejengi asettautuu taloksi asunto-osakeyhtiön kellariin, poliisille ilmoitetaan asiasta välittömästi. Siksi rikolliset pesiytyvät kellareihin ja pesutupiin lähinnä ongelmalähiöissä. Ja siellä vain harva uskaltautuu kertomaan poliisille rikollisesta toiminnasta.

– Asukkaiden pitäisi tuntea vastuunsa yhteiskunnasta ja ilmoittaa havainnoistaan, jos porukkaa istuu kellarissa ja pakkaa täyttä pahkaa huumeita. Ilmoituksen voi tehdä anonyymisti, eivätkä rikolliset saa koskaan tietoa ilmiantajasta, sanoo Gazibegovic.

– Jos ongelmaan ei puututa, se vain pahenee.

SUOMEN UUTISET