Ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat rankasti yliedustettuina lähestulkoon kaikissa rikostyypeissä Ruotsissa. Selkein yliedustus on murhissa, tapoissa, ryöstöissä ja naisiin kohdistuvassa väkivallassa sekä huijauksissa ja väärennöksissä. Faktat löytyvät Ruotsin rikostutkimuslaitoksen (Brå) uusimmasta selvityksestä.

Ruotsin rikostutkimuslaitos on selvittänyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 ulkomaalaistaustan ja rikollisuuden välistä yhteyttä (Misstänkta för brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund).

Ulkomaalaistausta on yli puolella rikollisista, vaikka ulkomaalaistaustaisten osuus koko Ruotsin väestöstä on 27 prosenttia. Yliedustus vaihtelee voimakkaasti riippuen rikostyypistä.

Yhtä selitystä ei löydy

Ulkomailla syntyneiden vanhempien ruotsalaisia lapsia epäillään jopa viisi kertaa useammin murhista ja tapoista kuin Ruotsissa syntyneiden vanhempien lapsia. Ryöstöjen osalta suhdeluku on lähes sama. Raiskausten ja naisiin kohdistuvan väkivallan osalta yliedustus on kolminkertainen.

– Eräs iso selitys luvuille on lasten suuri määrä perheissä, joissa molemmat vanhemmat ovat ulkomaalaisia. Ja kuten tiedämme, nuoret ovat vanhempia aktiivisempia rikollisuuden saralla, toteaa Brå:n osastopäällikkö Johanna Olseryd SVT:lle.

Erityisen murheellisia tutkimuksen tulokset ovat kotoutumisen kannalta. Punavihreän hallituksen maahanmuuttopolitiikka on nyt tutkitustikin totaalisessa umpikujassa.

SUOMEN UUTISET