Klaanien pitkäaikainen juopa puhkesi laajoiksi yhteenotoiksi Lundin yliopistokaupungissa muutama päivä sitten. Kymmenet, jopa sadat jengirikolliset hakkasivat toisiaan nyrkein ja pesäpallomailoin poliisin yrittäessä epätoivoisesti saada väkijoukot erilleen. Katso Aftonbladetin VIDEO tapahtumista.

Ruotsin dystopia otti taas aimo harppauksen eteenpäin, kun rauhallisen yliopistokaupungin keskusta muuttui jengirikollisten taistelutantereeksi. Asialla olivat kaksi sukuperäistä rikollisverkostoa. Mukana oli tiettävästi myös maahanmuuttajataustaisen moottoripyöräjengi Satudarahin jäseniä.

Pitkään jatkuneen sukuriidan syystä on erilaisia versioita, mutta ne kaikki perustuvat kilpailevan klaanin jäseneen kohdistettuun väkivaltaan. Kyseiset verkostot löytyvät poliisin omasta selvityksestä, jossa luetellaan Ruotsin 40 klaaniperusteista rikollisverkostoa.

Yhteenottoja eri puolilla kaupunkia

Ensimmäinen tappelu tuki poliisin tietoon aamukymmeneltä Lundin itäosassa. Yksi henkilö vietiin sairaalaan. Seuraavan kerran leimahti 40 minuuttia myöhemmin ravintolan terassilla lähellä rautatieasemaa. Loukkaantuneita vietiin jälleen sairaalaan. Sairaalan läheisyydessä otti vielä yhteen 50-60 henkilön joukko. Sairaalahoitoa tarvitsi yhteensä kahdeksan henkilöä.

Monet joukkotappeluun osallistuneista ovat poliisin vanhoja tuttuja ja heillä oli aseistuksenaan pesäpallomailoja, puukkoja sekä käsiaseita.

Poliisin mukaan kyse oli kahden suvun välisestä kaunasta, jonka pelätään jatkuvan uusina kostoiskuina.

Epäsopu jatkunut jo viikkoja

Yhteenottoihin osallistuneet klaanit ovat poliisin raportin mukaan lähtöisin Malmöstä ja Lundin-Helsingborgin alueelta. Klaanit käyvät laillista kauppaa keskenään mutta ovat mukana myös rikollisessa toiminnassa kuten huumekaupassa. Epäsopu klaanien välillä on jatkunut viikkoja ja sukujen vanhimmat ovat tuloksetta yrittäneet rauhoittaa tilannetta.

Poliisi selvittää nyt asioiden kulkua, syytteitä saattaa olla tulossa muun muassa murhan yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.

– Kuulustelemme osallisia ja yritämme muodostaa käsitystä siitä, mitä itse kukin on tässä yhteydessä tehnyt, sanoo syyttäjä Mattias Larsson.

– Tämä on täysin ainutlaatuinen tapahtuma täällä Lundissa. Olen työskennellyt täällä vuosikausia, mutten ole koskaan kokenut mitään vastaavaa, toteaa Joakim Nyberg Lundin poliisista.

SUOMEN UUTISET