Vihreät suhtautuvat karsaasti kotimaiseen lihan- ja maidontuotantoon sekä haluavat pitää viinit pois ruokakaupoista. Huumausaineiden kohdalla linja on erilainen: puheenjohtaja Ohisalo sekä kansanedustaja Iiris Suomela ovat tällä viikolla esittäneet, että kovien huumeiden käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta tulisi luopua.

Kuluneella viikolla on uutisoitu kansalaisaloitteesta, jossa esitetään rangaistavuuden poistamista kannabiksen käyttämiseltä. Aloite keräsi äskettäin 50 000 allekirjoitusta, joten aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Tällä hetkellä huumausaineiden käyttö ja hallussapito on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi. Rikoslain mukaan myös muun muassa huumeiden myyminen, välittäminen, luovuttaminen, maahantuonti, maasta vienti ja hallussapito ovat rangaistavia.

Vihreää valoa kaikille huumeille

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela esiintyi aiemmin tällä viikolla Ylen A-studiossa keskustelemassa kannabisaloitteesta perussuomalaisten edustajan Mari Rantasen kanssa.

Suomela vahvisti tv:ssä vihreiden linjan, joka menee huomattavasti kansalaisaloitetta pidemmälle: vihreät olisi valmis luopumaan kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta. Käytännössä kyse olisi siitä, että kovia huumeita, kuten amfetamiinia ja ekstaasia voisi jatkossa nauttia täysin vapaasti.

”Vihreiden politiikka pahasti pilvessä”

Vihreä huumehämmennys jatkui eilen keskiviikkona, kun sisäministeri Maria Ohisalo kirjoitti Facebookissa, että ”vihreiden linja on se, että laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista.” Hieman ristiriitaisesti Ohisalon mukaan huumekaupan olisi kuitenkin oltava jatkossakin rangaistavaa.

Vihreiden linjaukset ovat herättäneet hämmennystä sekä hallituspuolueiden että opposition riveissä. Vihreiden hallituskumppanien keskustan ryhmästä älähti ensiksi kansanedustaja Mikko Savola, jonka mukaan ”vihreiden politiikka on pahasti pilvessä.”

– Voin ilmoittaa olevani heidän (vihreiden) kanssaan jyrkästi eri mieltä. Siinä vaiheessa kun huumeiden rangaistavuudesta luovuttaisiin, annettaisiin niiden käytölle avoin hyväksyntä, Savola kirjoittaa Facebookissa.

Hallituskumppani hämmästelee

Myös esimerkiksi keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja kansanedustaja Pekka Aittakumpu tyrmäävät vihreiden esityksen.

– Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut vähentämään riippuvuuksia ja huumeiden käytön haittoja. Siihen ei huumeiden käytön dekriminalisointi millään tavalla sovi, Aittakumpu kommentoi Facebookissa.

Oppositiopuolueista myös ainakin kristillisdemokraattien Sari Essayah sekä kokoomuksen Arto Satonen ovat kummastellet Ohisalon linjauksia.

– Vihreiden linjaus on umpihullu. Siis umpihullu. Piriä nuorisolle lisää, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen puolestaan kirjoittaa Facebookissa.

Älkää syökö lihaa, huumeiden käyttö jees

Tunnetusti vihreät suhtautuvat karsaasti kotimaiseen lihan- ja maidontuotantoon ja haluavat pitää viinit pois ruokakaupoista.

Eduskuntavaalien alla vihreiden silloinen puheenjohtaja Pekka Haavisto ilmoitti vastustavansa viinien ja väkevien alkoholijuomien myyntiä ruokakaupoissa. Haaviston edeltäjän Touko Aallon linja oli pitkälti samankaltainen.

Vihreiden kansanedustajan ja helsinkiläisen valtuutetun Atte Harjanteen aloitteen pohjalta Helsingin kaupunki on ottanut jatkossa tavoitteekseen vähentää liha- ja maitotuotteiden kulutusta kaikissa kaupungin yksiköissä, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa.

Vihreät haluavat siis voimakkaasti rajoittaa kotimaisen puhtaan ruuan ja mietojen alkoholijuomien saatavuutta, mutta kovien huumeiden osalta näytetään vihreää valoa.

– Vihreiden linja: Älkää syökö lihaa, huumeiden käyttö jees, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kirjoittaa Twitterissä.

Kriminaalipoliittisesti ristiriitaista

Suomen Uutisten tavoittama Mäkelä kuvailee vihreiden huumelinjauksia erittäin hämmentäviksi.

– Vihreiden linjalla mentäisiin erikoiseen yhteiskuntakokeiluun, jossa Suomesta tulisi huumeidenkäyttäjien paratiisi tai jotain vastaavaa. Kukaan ei tiedä, mitä siitä seuraisi. Todennäköisesti kuitenkaan seuraukset eivät olisi hyviä.

– En minä ainakaan tiedä, onko missään päin maailmaa sellaista tilannetta, että kaikkien mahdollisten, kovienkin huumeiden käyttö olisi laillista, mutta myyminen laitonta. Se on kriminaalipoliittisesti hyvin ristiriitainen ajattelumalli. En ymmärrä, mikä logiikka tässä on takana, Mäkelä ihmettelee.

Erikoista puhetta sisäministeriltä

Hän sanoo järkyttyneensä sisäministeri Ohisalon Facebook-kirjoituksesta.

– Luulin ensin, että kansanedustaja Iiris Suomela vain höpisi omiaan A-studiossa, mutta sen jälkeen Ohisalo vielä vahvistaa, että tämä on todella vihreiden linja.

– Ihmettelen, eivätkö vihreät vieläkään ymmärrä, että he ovat nyt hallituksessa Suomen turvallisuudesta vastaavana puolueena. Eihän sisäministeri voi laukoa tuollaisia puoluepoliittisia kommentteja, jotka eivät vastaa hallituksen linjaa. Tuskin hallituksen sisäinen ilmapiiri ja toimintakyky tästä ainakaan paranee, Mäkelä sanoo.

SUOMEN UUTISET