Vihreät vaativat Saksassa tiukempaa sensuuria sen suhteen, kuka pääsee ääneen televisiossa ja radiossa. Ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvia asiantuntijoita ei haluta enää päästää esiintymään julkisilla varoilla rahoitetuilla kanavilla.

Saksan vihreiden eduskuntaryhmän toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock sanoi äskettäin Saksan lehtikustantajien liiton päivillä Berliinissä pitävänsä esikuvallisena BBC:n päätöstä, että ilmastoskeptikkoja ei päästetä enää ääneen BBC:n kanavilla, kertoo Berliinissä asuva vapaa toimittaja Pertti Rönkkö.

Achgut.com-sivuston kolumnistin mukaan Baerbock vaati jo toukokuussa ilmastoskeptikoille porttikieltoa Saksan yleisradion TV- ja radiokanaville, mutta tuolloin hänen keskustelunavauksensa meni useimmilta ohi. Kolumnisti arvelee tämän johtuneen siitä, että vihreiden Baerbock on tunnettu ”erikoisista lausunnoistaan” julkisuudessa.

Perustetaanko ”totuusministeriö”?

Annalena Baerbockin lehtikustantajien liiton päivillä esittämä sensuurivaatimus kuitenkin noteerattiin. Muun muassa Saksan maatalouskustantamon edustaja Christian Schmidt-Hamkens reagoi Baerbockin puheisiin Twitterissä.

– Kuka sitten päättää, mistä mediassa saa kertoa? Totuusministeriökö? Schmidt-Hamkens kysyi.

https://twitter.com/hamkens/status/1191608045572382725

BBC syrjinyt ilmastoskeptikkoja jo kauan

BBC otti käyttöön Saksan vihreitä miellyttävän linjauksensa jo yli vuosi sitten. Guardian-lehti uutisoi BBC:n toimittajille lähetetystä sisäisestä ohjeesta, jossa lähtökohdaksi otettiin se, että ilmastonmuutos on totta ja johtuu ihmisen toiminnasta. Toimittajia ohjeistetaan seuraavasti asiantuntijoiden valinnassa.

– Puolueettomuuden saavuttamiseksi BBC:n ohjelmiin ei tarvitse ottaa mukaan ilmastonmuutoksen suoranaisia kiistäjiä, aivan samalla tavalla kuin ohjelmaan ei otettaisi henkilöä kiistämään, että Manchester United voitti 2-0 viime lauantaina. Erotuomari on puhunut.

BBC:n sisäisissä ohjeissa todetaan kuitenkin, että joissakin erikoistapauksissa myös ilmastoskeptikko voidaan päästää ääneen esimerkiksi keskustelemaan ilmastonmuutoksen nopeudesta. Tällöin skeptikon taustat, hänen tieteellinen pätevyytensä ja hänen edustamansa järjestön rahoitus on tuotava erittäin huolellisesti esille.

Tosin tieteellisen pätevyyden esille tuominen ja lähdekritiikki ei aina onnistu ilmastonmuutokseen uskoviltakaan. Suomen Uutiset kertoi äskettäin median hehkuttamasta 11 000 tutkijan allekirjoittamasta ilmastovetoomuksesta. Allekirjoituksia tarkemmin tutkittaessa kävi ilmi, että joukossa oli outoja hahmoja, kuten professori Mikki Hiiri ja Harry Potterin velhokoulun rehtori Albus Dumbledore.

SUOMEN UUTISET