Lehdet uutisoivat näyttävästi vetoomuksesta, jossa 11 000 tutkijaa ilmaisee huolensa maapallon hätätilasta. Tutkijat sanovat, että heillä on moraalinen velvollisuus varoittaa ihmisiä uhkaavasta katastrofista kertomalla totuus. Kaikki allekirjoittajat eivät kuitenkaan vaikuta olevan ihan oikeita tutkijoita. Mukana on muun muassa professori Mikki Hiiri.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi, että ”11 000 tutkijaa varoittaa ilmastohätätilasta”. Bioscience-julkaisussa julkistetussa kannanotossa on allekirjoittajia 153 maasta.

Vetoomuksen arvovaltaa heikentää kuitenkin jossain määrin se, että allekirjoittajien joukossa on selvästi tekaistuja tutkijoita, kuten professori Mikki Hiiri, joka edustaa Namibian sokeiden Mikki Hiiri -instituuttia. Ennen ilmastohätätilaa Mikki Hiiren tiedetään olleen muun muassa merihädässä.

Toimittaja Ivan Puopolo kommentoi median uutisointia tviitissään.

– Maapallon hätätilan puolesta tehdyn vetoomuksen allekirjoittajina oli lähes tuhat opiskelijaa, avustajia, viestintäosaston työntekijöitä ja jopa Mikki Hiiri sekä Dumbledore, kirjoittaa Puopolo.

– Tai kuten lehdistö heitä kutsuu: tutkijat.

Albus Dumbledore on kuvitteellinen hahmo Harry Potter -kirjasarjassa. Hän on Tylypahkan velhokoulun rehtori. Rehtori Dumbledoren perehtyneisyydestä ilmastonmuutoskysymyksiin ei ole sen tarkempaa tietoa.

Allekirjoittajien listaa ilmeisesti puhdistetaan parhaillaan tekaistuista nimimerkeistä. Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan sadetutkija Keijo Kaarisade ei tällä kertaa ollut allekirjoittajien joukossa.

SUOMEN UUTISET