Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purran mukaan useista puolueista on alkanut kuulua kriittisiä äänenpainoja koskien ilmastopolitiikkaa.

– Kokoomuksessa kuulutetaan ilmastorealismia, keskustassa puolustetaan autoja ja lihansyöntiä, ydinvoima saa kannatusta kaikissa puolueissa, ilmastolapsi Thunbergin vetämää ristiretkeä arvostellaan, puolustetaan ihmisen omia valintoja ja päätäntävaltaa ja niin edelleen, Riikka Purra kertoo.

Myös mediassa on alkanut esiintyä kritiikkiä ja kyseenalaistamista.

– Avaanpa minkä tahansa maakuntalehden, löydän sieltä vähintään yhden jutun, joka ottaa kantaa ilmastopolitiikan ylilyönteihin, vihreän pakkovallan huvittavuuksiin tai tarjoaa muuten lisää maalaisjärkeä äärikeskusteluun.

Kääntyneitä takkeja ja persun pelkoa

Purran mukaan poliitikot ja media heijastelevat kansan ajatuksia, ja ihmisistä on tullut kriittisempiä. Poliitikot tarvitsevat ääniä ja suosiota, media klikkejä, suosiota ja rahaa.

– Mutta onko lisääntyneen ilmastopolitiikan kritiikin takana oikeasti mitään muuta kuin tämä – ja perussuomalaisten pelko?

Purra muistuttaa, että koko viime vaalikauden loppupuoli puhuttiin ilmastosta.

– Media ja poliittiset kilpailijamme kuvittelivat jo hyvissä ajoin ennen vaaleja keksineensä oivan strategian, jolla perussuomalaiset saadaan pois pelistä ja epäonnistumaan vaaleissa: puhutaan ilmastosta, josta persuilla ei kuulemma ole mitään sanottavaa.

Lehtijutut ja pääkirjoitukset toisensa perään kuuluttivat, kuinka ilmastonmuutos on vaalien tärkein teema.

– Epäilemättä se yksi tärkeimmistä olikin, mutta muiden ikäväksi strategia ei toiminutkaan, kuten oli suunniteltu, sillä myös perussuomalaisille ilmastopolitiikasta tuli yksi vaalien tärkeimmistä teemoista. Erosimme näkemyksissämme ja tavoitteissamme täydellisesti kaikista muista puolueista, Purra sanoo.

Todellisuudesta irronnut ilmastotyöryhmä

Pääministeri Juha Sipilä kutsui vuosi sitten eduskuntapuolueet yhteen tarkoituksenaan pohtia keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Oikeastaan heti alusta saakka näytti selvältä, että perussuomalaiset eivät voi yhtyä ryhmän linjauksiin – niin uskomattoman utopistisia ne olivat. Ja täysin vailla hintalappua. Prosentuaalisiin ylätason tavoitteisiin on poliittisesti helppo yhtyä juuri tällaisissa kokoonpanoissa, joiden ei tarvitse käsitellä euroja tai miettiä, keneltä otetaan, Purra muistelee.

Kunnianhimon taso oli ilmastotyöryhmässä merkittävästi EU:n tasoa korkeammalla.

– Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet julistivat täysin sokeaa ja pidäkkeetöntä vihreää ilmastonmuutoksen vastaista ilosanomaa. En muista perussuomalaisten kantojen saaneen minkäänlaista tukea keskustalta tai kokoomukselta – päinvastoin nämä puolueet eivät näkemyksissään eronneet vihreistä, vasemmistosta tai demareista, Purra sanoo.

Ilmasto ei parane, mutta veronmaksaja kärsii

Perussuomalaiset on koko ajan pyrkinyt tuomaan ilmastokeskusteluun suhteellisuudentajua. Puolue on muistuttanut, että Suomesta karkaava teollisuus ei vähennä globaaleja päästöjä. On välttämätöntä huomioida kauppapolitiikka kokonaisuudessaan, hyödykkeiden ja raaka-aineiden virrat, kuluttamisen rakenne ja kehittyvien maiden muutokset.

Tavallisen ihmisen toimeentulo ei saa heikentyä.

– Muut puolueet ovat innokkaasti esittämässä suomalaisille kalliiksi käyviä kauniilta kuulostavia toimenpiteitä, joilla ei ole vaikutusta edes EU:n päästöjen vähentämiseen, puhumattakaan koko maapallon.

– Suurten asioiden rinnalla olemme kritisoineet todellisuudesta irronneita sähköautotavoitteita, yksilöiden valintoihin kohdistuneita syyllistämistoimenpiteitä, lasten hyväksikäyttöä ilmastopropagandassa ja sitä koko valtaisaa identiteetti- ja imagopoliittista arsenaalia, jolla globaaliin ilmastonmuutokseen on Suomessa reagoitu, Purra kertoo.

PS ainoa johdonmukainen puolue

Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka ei sitoutunut ilmastotyöryhmän linjauksiin.

– Lähdimme neuvotteluista pois emmekä allekirjoittaneet sitoumusta. Joulukuussa 2018 puoluehallituksemme linjasi, että Suomen ei pidä tehdä päästövähennyksiä enempää eikä nopeammin kuin muut EU-maat.

– Nyt isoja muutoksia kannanotoissaan tehneet puolueet eivät ole mitään muuta kuin peloissaan perussuomalaisen linjan onnistumisesta ja kasvavasta kannatuksestamme. Surkuhupaisaa opportunismia, joka tuskin nostaa takinkääntäjien kannatusta yhtään minnekään, Purra uskoo.

SUOMEN UUTISET