Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esittää sisäministeriön somekanavissa julkaistussa videossa, että sisäministeriön hallinnonala voi saada aikaan toimintaansa muuttamalla yhteiskunnallisestikin merkittäviä vähennyksiä hiilidioksidipäästöissä.

– Tähän päästövähennykseen päästäisiin kuitenkin parhaiten sillä, että ministeri hoitaisi oman työnsä ja antaisi poliisin sekä rajavartijoiden keskittyä omiin töihinsä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pohtii.

Rajavalvonta parasta päästövähennystä

Sisäministeri kertoo somevideossaan, että ministeriön hallinnonalalla on paljon kalustoa ja toimitiloja, joten hiilijalanjälki on arvioitu suureksi.

– Jos rajavartijoiden annetaan hoitaa työnsä ja estää ulkomaalaisia rikollisia sekä turvapaikkaturisteja saapumasta maahan jo rajalla, poliisien tehtävämäärä vähenee. Samalla palautuslennoista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt voidaan minimoida. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mahdollisimman nopea poistaminen maasta vähentää myös toimitilatarvetta, Antikainen jatkaa.

Sosiaaliperusteinen muuttoliike pysäytettävä

Maailmanpankin laskelman mukaan Suomessa asuvan henkilön hiilidioksidipäästö oli keskimäärin 8,7 tonnia ja EU:n keskiarvo 6,4 tonnia, kun taas Saharan eteläpuolisen Afrikan keskipäästö oli 0,8 tonnia, Afganistanin 0,3, Irakin 4,9 ja Syyrian 1,6 tonnia.

– On käänteinen ilmastoteko, jos Suomeen otetaan näiltä alueilta turvapaikkaturisteja. Suomessa on kylmä talvi, joten tänne tullessaan henkilön päästötaso moninkertaistuu. Ohisalon kannattaisikin keskittää energiansa siihen, että miettisi, kuinka suomalaisen sosiaaliturvan perässä tapahtuva muuttoliike saataisiin pysäytettyä, Antikainen vaatii.

SUOMEN UUTISET