Kiinan päästöt kasvavat kuukaudessa Suomen vuosipäästöjen verran. Tämä merkitsee, että maailman päästöt vain lisääntyvät, vaikka Suomessa sammutettaisiin kaikki valot ja ajettaisiin energia- ja teollisuustuotanto kokonaan alas, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen muistuttaa.

Työmies Matti Putkonen kummastelee, miksi yksikään suomalainen toimittaja ei ole kyseenalaistanut Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneen Kiinan ilmastotoimia tai kertonut, mitä ne konkreettisesti ovat.

– Kiinan presidentti ja Ranskan presidentti vakuuttelivat viime viikolla tukeaan Pariisin ilmastosopimukselle. Presidentit kuvasivat sopimusta ”peruuttamattomaksi prosessiksi” sekä suunnannäyttäjäksi vahvoille ilmastotoimille. Suomalaiset vastuulliset tiedotusvälineet hehkuttivat näitä ajatuksia tavanomaiseen tapaan. Ilmastosopimuksesta irtautunut Yhdysvallat haukuttiin lyttyyn, Putkonen sanoi Työmiehen tuumaustunnilla tiistaina.

Kiina tuottaa yli neljänneksen maailman päästöistä

Putkonen muistuttaa, että Kiina tuottaa yksin yli neljänneksen maailman päästöistä.

– Maan merkitys ilmastonmuutoksen kannalta on valtava. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Kiinan päästöt kasvoivat neljä prosenttia. Tämä lisää maailman kokonaispäästöjä prosenttiyksiköllä.

– Kiinan päästöt kasvavat kuukaudessa Suomen vuosipäästöjen verran. Tämä merkitsee, että maailman päästöt vain lisääntyvät, vaikka Suomessa sammutettaisiin kaikki valot ja ajettaisiin energia- ja teollisuustuotanto kokonaan alas, Putkonen huomauttaa.

Pariisin ilmastosopimuksessa Kiinalle annettiin erivapauksia.

– Maa saa lisätä päästöjä vuoteen 2030 saakka, vasta sen jälkeen edellytetään päästövähennyksiä. Kiina on ilmastosopimuksen mandaatilla lisännyt kivihiilen tuotantoa. Maassa suunnitellaan satojen uusien kivihiilivoimaloiden rakentamista.

Suomi ja muut maat taipuivat Kiinan kiristykseen

Putkonen huomauttaa, että Kiina kiristi sopimusneuvotteluissa ja sai erioikeuden, koska se ei olisi muuten allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimusta.

– Lopputulos on äärimmäisen surullinen: Maa hankki ilmastosopimuksen turvin itselleen luvan syytää ilmakehään paksua mustaa savua, mutta sen annetaan silti esiintyä ”ilmastohyviksenä”.

– Muut maat, Suomi mukaan lukien, taipuivat kiristyksen alla. Tämä kiristys on johtanut taloudelliseen mielettömyyteen. Niissä maissa, joissa päästöjä vähentävät investoinnit olisivat suhteessa edullisimpia, pyritään minimaalisiin päästövähennyksiin. Niissä maissa, joissa investoinnit ovat suhteessa kaikkein kalleimpia, pyritään maksimaalisiin päästövähennyksiin, Putkonen toteaa.

Pariisin sopimus toteutunut nihkeästi

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas on kertonut, että Pariisin sopimuksen toteutuminen on sujunut todella nihkeästi.

– Vain kolmasosa tavoitteista on toteutunut. Vain Yhdysvallat on toteuttanut 50 prosenttia Pariisissa asetetuista tavoitteista, vaikka ei olekaan virallisesti sopimuksessa mukana. Silti maata moititaan.

Greta Thunberg teki YK:n ilmastohuippu­kokouksessa 15 muun lapsen kanssa valituksen Saksan, Brasilian, Ranskan, Argentiinaan ja Turkkin toiminnasta.

– Miksi Kiina jäi tästä listasta pois? On oikeutettua kysyä: miksi Greta Thunberg ja 15 muuta lasta eivät haastaneet Kiinaa oikeuteen? Valituksen tekijöiden mukaan hallitusten toimimattomuus ilmastonmuutoksen hillinnässä loukkaa heidän oikeuksiaan, jotka on määritelty YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Eivätkö Greta ja kumppanit ole tietoisia siitä, että Kiina on maapallon suurin ilmastopahis? Putkonen kysyy.

SUOMEN UUTISET