Perussuomalaiset moittivat tänään suullisella kyselytunnilla hallituksen aikeita osallistua turvapaikanhakijoiden uuteen taakanjakoon, joissa Välimeren maista laittomasti Eurooppaan tulleita siirtolaisia ”jaetaan” Euroopan maihin.

– Taakanjako on taas alkamassa. Korostan sanaa ”taakan”, sillä kyseiset henkilöt sitä yhteiskunnalle tutkitusti ovat niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin turvallisuusmielessäkin, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra aloitti.

Uusi taakanjako tulossa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) oli paikalla, kun Saksan, Ranskan, Italian ja Maltan sisäministerit sopivat uudesta siirtolaisten taakanjaosta, jota Suomi EU:n puheenjohtajuuskaudellaan tavoittelee.

Ohisalo kertoi hallituksen tuesta Twitterissä.

– Te sanotte, että tämä ehkäisee hukkumiskuolemia Välimerellä. Sehän ei millään logiikalla pidä paikkaansa, vaan te lisäätte hukkumiskuolemia houkuttelemalla siirtolaisia merelle, Purra huomautti sisäministerille.

Laiton siirtolaisuus saa laillisen muodon

Purra syytti hallitusta uusien reittien avaamisesta laittomalle siirtolaisuudelle reittejä Eurooppaan.

– Ei tarvitse kuin lähteä merille, ja EU hoitaa loput!

– Arvoisa sisäministeri, mitä olette sopineet? Kuinka monta on tulossa, milloin ja kuinka pitkä sopimus on? Aikooko Suomi olla taas mallioppilas ja hoitaa osuutensa, vaikka muut eivät niin tekisi? Purra kysyi.

Ei vastausta kysymyksiin

Ministeri sanoi vastauksessaan, että Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteena on muun muassa se, että eurooppalainen turvapaikkapolitiikka laitetaan kuntoon.

Hän korosti, että CEAS-lakipakettia (Common European Asylum System) tulee viedä samaan aikaan eteenpäin, kun ihmisiä pelastetaan Välimerestä.

– Miksi te ette suostu vastaamaan hyvin yksinkertaisiin kysymyksiin, ministeri Ohisalo? Purra hämmästeli.

– Fakta on, että siirtolaispaine etelästä on jälleen paisumassa valtavaksi. Afrikan väkiluku voi nelinkertaisua tällä vuosisadalla. Tulijat eivät lopu. Juuri nyt Kreikan saarille saapuu satoja siirtolaisia. Myös Italian satamiin alkaa kohdistua painetta. Turkissa tilanne on kireä ja miljoonat odottavat mahdollista Euroopan rajan avautumista. Sama voi tapahtua Venäjän kautta. Balkanin reitti voi räjähtää käsiin. Samalla te kiihdytätte painetta Libyasta, Purra luetteli.

Uuteen kriisiin on valmistauduttava

Perussuomalaiset vaati valmistautumista siihen, että vuoden 2015 siirtolaiskriisi uusiutuu ja ja huomautti, että muutkin Schengen-maat ovat ottaneet rajatarkastuksia käyttöön.

– Meillä ei ole minkäänlaisia perusteita ottaa turvapaikanhakijoita vastaan Ruotsista. Ei ollut vuonna 2015 eikä ole nytkään, Purra kuittasi.