Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen turvapaikan myöntämisestä paraguaylaisille sieppaajille.

Paraguayn hallitus on tuominnut voimakkaasti Suomen toiminnan, jossa se on myöntänyt matkustusasiakirjat ja turvapaikan kolmelle sieppauksesta epäillylle paraguaylaismiehelle.

Miehet pakenivat Suomeen tiistaina Uruguaysta Madridin kautta Suomen myöntämillä matkustusasiakirjoilla. Paraguayn presidentti Mario Abdo Beníte vaatii Suomea perumaan miehille myönnetyt turvapaikat. Lisäksi maan ulkoministeri Antonio Rivas Palacios on moittinut Suomea tapauksen tiimoilta.

Sieppaajille miljoonalunnaat

Sieppaus, josta miehiä syytetään, tapahtui vuonna 2001. Miehet olivat mukana vasemmistopuolue Patria Libressä, jonka aseellinen siipi muuttui myöhemmin sissiliikkeeksi. Paraguaylaisen liikemiehen vaimo oli siepattuna 64 päivää. Hän vapautui vasta, kun sieppaajille maksettiin miljoonan dollarin lunnaat.

Sieppaajat pakenivat ennen oikeudenkäynnin alkua Brasiliaan, josta saivat turvapaikan syytettyään Paraguayn viranomaisia kidutuksesta. Brasiliassa he oleskelivat 17 vuoden ajan kunnes interamerikkalaisesta ihmisoikeusistuimesta tuli huhtikuussa päätös, jonka mukaan todisteita kidutuksesta ei ollut. Miesten turvapaikka-asema peruttiin ja he pakenivat Uruguyahin.

Uruguay myönsi miehille turvapaikan viime perjantaina. Paraguay vaati Uruguayta luovuttamaan miehet oikeuden eteen, mutta pyyntöön ei suostuttu. Uruguay ilmoitti torjuvansa luovutuspyynnön tiistaina illalla. Tämän jälkeen kolmikko oli jo matkalla Suomeen.

Suojaa oman maan tuomioistuimelta?

Suomesta voi saada turvapaikan, jos hakijalla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi hänen alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Lisäksi edellytetään, että hän ei voi pelkäämänsä vainon vuoksi turvautua kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa viranomaisten suojeluun. Turvapaikan kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa, joihin Suomi on sitoutunut. Turvapaikan myöntämisen estää muu kuin poliittinen törkeä rikos Suomen ulkopuolella.

– Turvapaikkajärjestelmää ei ole luotu sen takia, että rikolliset voisivat hakea kansainvälistä suojelua oman maansa tuomioistuimilta, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa ja jatkaa kirjallisessa kysymyksessään:

– Miksi Suomi on myöntänyt matkustusasiakirjat ja turvapaikan kolmelle paraguaylaiselle rikoksesta epäillylle miehelle siitä huolimatta, että Etelä-Amerikan oma ihmisoikeustuomioistuin ei löytänyt viitteitä väitetylle kidutukselle?

SUOMEN UUTISET