Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen sotilaskarkureiden pikakäännytyksestä.

Maahanmuuttovirasto on 11.10.2019 uutisoidussa kannanotossa ilmaissut, että sotilaskarkurit muodostivat jopa yhden yleisimmistä havaituista Suomeen vuosina 2015 turvapaikkakriisin aikana pääosin Tornioon saapuneiden irakilaisten turvapaikanhakijoiden profiileista.

– Mukana tuli niin upseereita kuin rivisotilaitakin, ja jo tuolloin pelättiin kyseisen joukon muodostavan ongelman työturvallisuudelle vastaanottokeskuksissa, Jani Mäkelä sanoo.

Ei turvapaikkaa sotilaskarkureille

Mäkelä muistuttaa, ettei kansainvälisen suojelun järjestelmää ole luotu välineeksi sotilaskarkuruudelle.

– Turvapaikan hakijoiden ei ole tarkoitettu tuovan turvattomuutta haun kohteena olevaan maahan, vaan pakenevan henkilökohtaista ja todennettavissa olevaa vainoa.

– Suomessa on voimassa yleinen asevelvollisuus, joten on mahdoton ajatus, että sotilaskarkuruus olisi pätevä peruste saada turvapaikkaa maastamme, Mäkelä toteaa.

Miksi pikakäsittelyä ei käytetty jo 2015?

Mäkelä huomauttaa, että ulkomaalaislaki määrittelee kriteerit ilmeisen perusteettomalle turvapaikkahakemukselle ja turvalliselle kolmannelle maalle.

– Sotilaskarkurin hakiessa turvapaikkaa Ruotsista saapuen, ulkomaalaislain pykälät voisivat oikein sovellettuina toimia perusteena hakemuksen pikakäsittelylle tai käsittelemättä jättämiselle. On hyvin kyseenalaista, miksei pykäliä sovellettu näin vuonna 2015 kriisissä, ja ensiarvoista että jatkossa sovelletaan.

– Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä yllämainituin perustein maahan päästettyjen henkilöiden välittömäksi maasta poistamiseksi? Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta jatkossa vastaavin perustein turvapaikkaa hakevat käännytetään pikakäsittelyn jälkeen rajalta? Mäkelä kysyy hallitukselta.

SUOMEN UUTISET