

LEHTIKUVA
Liberian sotarikoksista epäilty joutui oikeuteen – mutta miksi Suomessa?
Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella alkoi keskiviikkona oikeudenkäynti, jossa käsitellään Liberiassa lähes 20 vuotta sitten tapahtuneita sotarikoksia. Syytettyä epäillään kymmenistä siviileihin kohdistuneista murhista, kahdeksasta törkeästä raiskauksesta, käskystä polttaa lapsia elävältä ja jopa kannibalismista. Mutta miksi oikeutta käydään Suomessa?
Hirvittävistä rikoksista epäiltynä oleva Gibril Massaquoi osallistui syyttäjän mukaan Liberian sisällissotaan maan presidentin Charles Taylorin tukijana. Vuosina 1999-2003 sodittu Liberian toinen sisällissota oli äärimmäisen julma konflikti, jossa surmattiin satoja tuhansia siviilejä. Taisteluihin otti osaa useita eri sissijärjestöjä.
Liberian naapurimaassa Sierra Leonessa syntynyt ja kasvanut Gibril Massaquoi oli liittynyt Revolutionary United Front (RUF) -nimiseen kapinallisryhmään, joka taisteli hallituksen joukkoja vastaan 1991–2002 soditussa Sierra Leonen sisällissodassa. Osa RUF:n taistelijoista siirtyi joulukuusta 1999 alkaen Liberiaan taistelemaan presidentti Charles Taylorin puolella. Syyttäjän mukaan Gibril Massaquoi oli yksi Liberiaan siirtyneistä RUF:n komentajista.
Todisti omiaan vastaan ja sai syytesuojan
Vuodesta 2003 alkaen Massaquoi oli todistajana erityistuomioistuimessa, jonka YK oli asettanut tutkimaan Sierra Leonen sisällissodan aikaisia rikoksia. Vastineeksi todistuksistaan oman sissiryhmänsä muita jäseniä vastaan hän sai syytesuojan. Mutta syytesuoja koskee vain Sierra Leonen tapahtumia. Nyt Suomessa käytävä oikeudenkäynti käsittelee Liberian puolella rajaa tapahtuneita epäiltyjä rikoksia, kertoo Yle.
Justice Info -sivuston mukaan Massaquoi oli kotimaassaan Sierra Leonessa todistajansuojeluohjelmassa, eli hän asui vartioidussa turvatalossa. Koska hän oli syyttäjän tärkeimpiä todistajia, hänelle myönnettiin syytesuoja, vaikka sisällissotaa selvittänyt totuuskomissio epäili häntä erittäin vakavista sotarikoksista.
Suomeen erityislain turvin pakolaisena
Koska Massaquoi ei tuntenut oloaan turvalliseksi kotimaassaan, hänet siirrettiin Suomeen elokuussa 2008. Siirron taustalla oli YK:n alaisen Sierra Leonen erityistuomioistuimen ja Suomen välillä tehty sopimus, jossa Suomi sitoutuu ottamaan vastaan erityistuomioistuimen todistajia. Asiasta on säädetty eduskunnan vuonna 2006 hyväksymä erityislaki, jonka ovat allekirjoittaneet presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Suomeen otettiin siis henkilö, jonka tiedettiin olleen mukana Sierra Leonen verisessä sisällissodassa ja mahdollisesti syyllistyneen vakaviin sotarikoksiin, joita koskien hänelle oli myönnetty syytesuoja. Sopimuksen solmimiseen on saattanut vaikuttaa presidentti Tarja Halosen haave päästä YK:n pääsihteeriksi Kofi Annanin jälkeen.
Kuusi muuta suojeltavaa Massaquoin mukana Suomeen
Massaquoin mukana Suomeen tuli hänen vaimonsa, pariskunnan neljä lasta ja Massaquoin veli. Maahanmuuttoviraston lupa- ja kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen kertoo Suomen Uutisille, että Suomi on kansainvälisten rikostuomioistuinten kanssa tekemiensä sopimusten puitteissa myöntänyt oleskelulupia tuomioistuimen todistajille ja heidän läheisilleen ”muutamissa tapauksissa vuosikymmenten saatossa”.
– Tapaukset ovat hyvin vähäisiä, salassa pidettäviä eikä niistä valitettavasti ole myöskään antaa tilastoja, Helminen sanoo.
Suomessa Massaquoi ei ollut enää todistajansuojeluohjelmassa, vaan hänelle ja hänen läheisilleen myönnettiin pakolaisasemaa vastaavat edut ja vuosien kuluessa pysyvä oleskelulupa. Yle kertoo, että pian Suomeen saapumisen jälkeen aviopari erosi. Avioeroa seurasi elatusapuriita ja kiista isyyden tunnustamisesta. Massaquoi määrättiin maksamaan elatusapua, mutta maksuja ei vahvistettu maksettavaksi, koska Massaquoi todettiin vähävaraiseksi. Elatusmaksut jäivät siis ilmeisesti Kelan maksettaviksi.
Uusi sotarikostutkinta alkaa
Vuonna 2018 sveitsiläinen kansalaisjärjestö Civitas Maxima alkoi tutkia Gibril Massaquoin osuutta Liberian väkivaltaisuuksiin ja ilmoitti Suomen syyttäjäviranomaisille epäillyistä sotarikoksista. Suomessa tutkintaa johtamaan valittiin ylikomisario Thomas Elfgren, joka tunnetaan ruandalaispastori Francois Bazaramban joukkotuhontasyytteen tutkijana.
Suomen poliisi on tehnyt jo kolme matkaa Liberiaan haastatellakseen todistajia. Myös Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomarit siirtyvät seuraavaksi Sierra Leoneen ja Liberiaan kuulemaan todistajia. Tuomio on tarkoitus antaa syksyllä 2021.
Miksi oikeutta käydään Suomessa?
Valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaatii Gibril Massaquoille elinkautista vankeutta. Massaquoi kiistää kaikki syytteet ja sanoo, ettei ole ollut Liberiassa kesän 2001 jälkeen.
Monet ovat kysyneet, miksi Liberian sotarikoksia käsitellään Suomessa. Miksei Massaquoita lähetetä tuomittavaksi Liberiaan tai Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen. Valtionsyyttäjä Laitinen perustelee Suomessa käytävää oikeudenkäyntiä sillä, että Massaquoi on ”Suomen kansalaiseen rinnastettava henkilö”.
Valtionsyyttäjän mukaan on myös mahdollista, että törkeiden raiskausten uhrit pyytävät vahingonkorvauksia syytetyltä. Mikäli Massaquoilla ei ole varaa maksaa näitä korvauksia, ne jäänevät Suomen Valtionkonttorin maksettaviksi.
Pystytäänkö syytteet näyttämään toteen?
Syyttäjä myöntää itsekin, että epäillyistä rikoksista kulunut pitkä aika vaikeuttaa todistajien kertomusten arviointia. Todistajilla saattaa olla hatarat muistikuvat lähes 20 vuoden takaisista tapahtumista.
Haastehakemuksen mukaan edes murhien tarkat tekoajat eivät ole tiedossa, vaan ne on ilmoitettu tyyliin ”tarkempi tekoaika todennäköisesti kesäkuu – joulukuu 2001”. Pitävien todisteiden saaminen voi siis osoittautua mahdottomaksi. Jos Massaquoi vapautetaan syytteistä, maaliskuusta 2020 asti vangittuna ollut mies tulee saamaan Suomen valtiolta muhkeat ”koppikorvaukset” siltä ajalta, jonka hän on ollut tutkintavankeudessa.
Tuomio vai isot korvaukset syyttömäksi todetulle?
Aiemmissa vastaavissa oikeudenkäynneissä Suomen syyttäjälaitoksella on ollut vaihtelevasti onnea. Vuonna 2010 ruandalaispastori Francois Bazaramba tuomittiin joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Oikeudenkäynti oli Suomen valtiolle erittäin kallis. Jo käräjäoikeusvaiheessa kustannuksia oli kertynyt 2,6 miljoonaa euroa.
Niin sanotussa irakilaiskaksosten jutussa oikeus vapautti identtiset kaksosveljekset syytteistä koskien Camp Speicherin joukkomurhaa Irakissa vuonna 2014. Tuolloin Isis teloitti ainakin tuhat aseetonta vankia. Näyttö ei riittänyt osoittamaan epäiltyjen syyllistyneen tekoihin. Korvaukseksi vapaudenmenetyksestä kaksoset saivat Valtionkonttorilta 400 euroa vuorokaudelta, eli kumpikin mies sai 213 000 euroa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kofi Annan irakilaiskaksoset Camp Speicher tutkintavankeus vapaudenmenetysaika koppikorvaukset Tom Laitinen Francois Bazaramba Thomas Elfgren Civitas Maxima erityistuomioistuin RUF Revolutionary United Front Charles Taylor Sierra Leone Liberia Gibril Massaquoi sisällissota sotarikokset Ruanda Tarja Halonen Erkki Tuomioja YK ISIS
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mari Rantanen teki valtakunnansyyttäjän toiminnasta kantelun oikeuskanslerille – ”Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa”

Halla-aho, Purra ja Peltokangas: Hallitus ei halua vaikeuttaa ulkomaalaisten seksuaalirikollisten asemaa – ”Kultapoikia halutaan suojella”

Väkivaltaisten maahanmuuttajanuorten ongelma ei poistu tilastokikkailulla tai kieltämällä maahanmuutosta puhuminen

Ulkomaalaistaustaiset aikuiset miehet veivät 12- ja 15-vuotiaat tytöt yöksi asuntoon: Lääppimistä, suukottelua ja huumeita – käräjäoikeus hylkäsi raskaat syytteet

Turvapaikan oikeutus katoamassa: ”Pakolaisuus on kauppatavaraa, josta hyötyvät ainoastaan rikolliset”

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Mäkelä: Pikakäännytykset käyttöön – ”Kansainvälisen suojelun järjestelmää ei ole luotu välineeksi sotilaskarkuruudelle”

Meri: Sotaoikeudenkäynnit käytävä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa

Kalliit sotarikosoikeudenkäynnit Suomessa jatkuvat – Meri: ”Onko edessämme oikeudenkäyntivyöry?”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää