Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on pettynyt ulkoministeri Pekka Haavistolta saamaansa vastaukseen Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kehittämisestä siihen suuntaan, että sotarikosoikeudenkäynnit käytäisiin ensisijaisesti kansainvälisin voimavaroin, eikä yksittäisen maan kustannuksilla.

– Suomessa käsitellään aika ajoin muissa maissa tapahtuneita sotarikoksia, koska syytetyt ovat syystä tai toisesta Suomessa. Kysyin ministeri Pekka Haavistolta, miten Suomi kehittäisi järjestelmää niin, ettei näistä kalliista sotarikosoikeudenkäynneistä koituva jättilasku tulisi vain Suomelle maksettavaksi.

– Haavisto kertoo vastauksessaan lähinnä nykytilasta ja siitä, että ICC:tä ei olla kehittämässä tähän suuntaan. Sopimuksia on kuitenkin mahdollista muuttaa ja syytäkin, kun maailma muuttuu ja tulee uusia tarpeita ja tilanteita esiin, Leena Meri kertoo.

Ruanda-oikeudenkäynti maksoi viisi miljoonaa euroa

Meri sanoo, ettei Suomi ole kauaskantoinen tässäkään asiassa.

– Tiedämme, että Lähi-idässä on jatkuvasti erilaisia konflikteja, ja vuoden 2015 siirtolaiskriisin seurauksena on jo nyt käyty pitkin Eurooppaa oikeudenkäyntejä sotarikoksista. Suomessa olivat esimerkiksi terrorismista syytetyt veljekset, jotka lopulta saivat jättimäiset korvaukset Suomen valtiokonttorilta.

Tunnettuja, vastaavanlaisia oikeudenkäyntejä on Suomessa ollut jo useita. Julkisuudessa on puitu mm. Ruanda-oikeudenkäyntiä, joka on yksi Suomen historian kalleimmista oikeudenkäynneistä. Tuolloin kulut nousivat kaikkinensa jopa viiteen miljoonaan euroon.

Isisläisten laskuja maksetaan vielä pitkään

Tänä keväänä Pirkanmaan käräjäoikeus alkoi käsitellä Liberian sisällissotaan liittyviä epäiltyjä sotarikoksia. Liberian toinen sisällissota käytiin vuosien 1999-2003 välillä.

– Pidän riskinä, että Isis-naisten ja muiden Isiksen riveissä taistelleiden kohdalla tullaan vielä käymään kalliita, vaikeita oikeudenkäyntejä, jotka kaatuvat näyttökysymyksiin. Lasku tulee tietysti Suomelle, Meri toteaa.

– Sotarikosoikeudenkäynnit vaativat erityisosaamista ja resursseja, joita olisi yhteisellä kansainvälisellä rikostuomioistuimella. Siksi itse kehittäisin ennemmin ICC:tä tähän suuntaan.

SUOMEN UUTISET