Vaikka ulkomaalaisten tekemiksi epäillyt raiskaukset ovat voimakkaasti lisääntyneet Oulussa tänä syksynä, poliisin mukaan kaupungin kaduilla on edelleen turvallista kävellä.

Poliisi tutkii Oulussa laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa kaikissa tapauksissa tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita tai muuten ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Rikostapauksia on ainakin kolme, joista viimeisimmässä rikosnimikkeinä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus.

Poikkeuksellisen törkeitä rikoksia

Kyseisessä tapauksessa uhri on hieman yli 10-vuotias suomalaistyttö ja tekijöiksi epäillään jopa seitsemää miestä, jotka kaikki on vangittu. Epäiltyjä voi olla enemmänkin. Rikosnimikkeitä ovat pahoinpitely, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus

Kaksi muuta epäiltyä rikosta ovat sattuneet marraskuussa. Rikosnimikkeitä tapauksissa ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä törkeä raiskaus ja törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Kaikissa rikostapauksissa uhrit ovat alakouluikäisiä tyttöjä. Poliisi kuvailee epäiltyjä rikoksia poikkeuksellisen törkeiksi.

Epäiltyjen tekijöiden vangitseminen lykkääntyi

Oulun rikoskokonaisuus on alkanut paljastua poliisille jo kesän aikana. Silti poliisi julkaisi melko myöhään, vasta tiistaina 4. joulukuuta tiedotteen, jossa varoitetaan paikallisia perheitä tyttölapsiin kohdistuvasta nettihoukuttelusta, joka on johtanut vakaviin seksuaalirikoksiin.

Oulun poliisin rikosylikomisarion, vt. tutkinnanjohtajan Markus Kiiskisen mukaan tiedottaminen vasta tässä vaiheessa liittyy tutkinnallisiin seikkoihin.

– Tiedotus liittyy rikostutkinnan etenemisen vaiheisiin. Meidän on siis pitänyt selvittää, mitä oikein on tapahtunut. Epäillyt tekijät eivät ole olleet tiedossa vielä kesällä, vaan olemme vielä syksyn aikana keränneet tietoja ja tutkineet asioita, jolloin tekijöitä on varmisteltu, Kiiskinen sanoo.

Osa rikoksista epäillyistä tekijöistä on vangittu vasta marraskuussa. Kiiskisen mukaan kaikki kolme rikostapausta ovat toisistaan erillisiä.

– Tapahtumat ovat sattuneet osin samanaikaisesti, mutta ne eivät liity toisiinsa. Koska kaikkiin kolmeen tapaukseen kuitenkin liittyy yhtenäisiä piirteitä, harkitsimme, että poliisin olisi nyt syytä varoittaa asiasta.

Yhä useampi ulkomaalainen raiskaa

Ulkomaalaistaustaiset tekijät ovat tunnetusti yliedustettuina raiskaustilastoissa. Raiskauksista epäillyistä henkilöistä vajaa puolet on ulkomaan kansalaisia. Tässä joukossa on määrällisesti eniten irakilaisia ja afganistanilaisia.

Afrikkalaissyntyisten tekemien raiskausrikosten määrä vuonna 2014 oli 12-kertainen kantaväestöön verrattuna. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa syntyneiden kohdalla määrä oli jopa 13-kertainen. Monet seksuaalirikokset eivät silti koskaan edes päädy poliisin tietoon.

Kiiskinen myöntää, että Oulun epäiltyjen raiskaustapauksien taustalla on osin vuonna 2015 Suomeen kohdistunut ennätysmäinen turvapaikanhakijoiden määrä.

– Heidän kotouttamisensa on epäonnistunut. Kun vuonna 2015 maahan saapui paljon turvapaikanhakijoita, sen jälkeen on jouduttu kotouttamisprosessissa keskustelemaan kulttuurieroista ja nuorten naisten huomioimisesta. Silti korostan edelleen, että Oulussa tutkittavat kolme rikostapausta ovat toisistaan erillisiä, eikä sen perusteella pitäisi tehdä yleistyksiä.

– Ulkomaalaistaustaisten tekemiksi epäillyt rikosjutut ovat kasvussa, ja näihin uusimpiin tapauksiin liittyy sosiaalinen media, Kiiskinen sanoo.

Onko Oulussa enää turvallista liikkua?

Onko Oulu enää turvallinen kaupunki, jossa vaikka 14-vuotias tyttö voi liikkua kaduilla? Kiiskisen mukaan on, huolimatta viimeaikaisista tapahtumista.

– Kyllä kaduilla uskaltaa liikkua edelleen. Sosiaalisen median käyttämiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, Kiiskinen sanoo.

Presidentti ja pääministeri ”järkyttyivät”

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti keskiviikkona eduskunnassa hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen ulkomaalaisten tekemiin seksuaalirikoksiin liittyen. Immonen kysyy, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset saadaan loppumaan.

– Nämä tapaukset osoittavat yksiselitteisesti sen, miten turvattomaksi ympäristöksi Suomi muuttuu haittamaahanmuuton seurauksena, Immonen toteaa.

Suomen korkein valtiojohto, presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoivat molemmat Oulun tapahtumia itsestään selvillä sanankäänteillä, eli molemmat olivat järkyttyneitä. Myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi järkytyksestään.

Minkäänlaisia konkreettisia esityksiä ei kuultu sen kummemmin pääministeriltä kuin tasavallan presidentiltäkään siitä, mitä pitäisi tehdä että lapsiraiskaukset voidaan jatkossa estää. Mykkäseltä kukaan ei odottanutkaan mitään.

Hallitus syyllinen haittamaahanmuuttoon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sivalsi keskiviikkona hallitusta holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta. Halla-aho kuittasi ministeri Mykkäsen lausunnot järkyttymisestä pelkiksi löysiksi puheiksi.

– Se ei ole mikään toimenpide, että todetaan tapahtumat ”kauheiksi” tai ”törkeiksi”. Tämä on pelkkää puhetta, joka ei ehkäise vastaavia tapauksia, Halla-aho kirjoitti Facebookissa.

Halla-ahon mielestä sekin olisi toimenpide, että turvapaikanhakijat ja kielteisen päätöksen saaneet henkilöt sijoitettaisiin paikkaan, josta heillä ei ole pääsyä jahtaamaan tavallisia ihmisiä.

– Esimerkiksi saareen. Tätä perussuomalaiset ovat esittäneet, ja esittävät edelleen, mutta Mykkäselle ja kumppaneille sellainen on ääriajattelua.

SUOMEN UUTISET