Keskusrikospoliisi on paljastanut ja tutkinut yhteistyössä poliisilaitosten kanssa lasten hyväksikäyttöihin ja CAM-materiaalin levitykseen liittyvän rikoskokonaisuuden, KRP kertoo tiedotteessaan.

Keskusrikospoliisi piti aiheesta tiedotustilaisuuden Vantaalla.

– Tutkinta alkoi syksyllä 2017, kun poliisi sai aiheesta rikosvihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare.

Seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskauksia

Aineiston perusteella poliisi on paljastanut yhteensä 70 epäiltyä rikostapausta. Epäillyt ovat tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä.

– Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta, KRP tiedottaa.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Osa uhreista huumattu tekojen aikana

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004-2018 ja kokonaisuuteen liittyy kuusi rikoksen uhria ja viisi rikoksesta epäiltyä. Uhrit ovat olleet 6-15-vuotiaita poikia ja epäillyt suomalaismiehiä, jotka ovat yhteiskuntaan integroituneita, ”tavallisia” miehiä.

– Rikoksesta epäiltyjä voisi luonnehtia seuraavasti: yksi epäilty päätekijä, kaksi epäiltyä rikoksissa mukana ollutta, yksi epäilty aloittava tekijä ja yksi, jonka epäillään tuoneen materiaalia Suomeen. Esitutkinnan perusteella kaikki epäillyt ovat linkittyneet pääepäiltyyn, joka on hallinnut isoa osaa tapahtumista ja verkostoitunut asiassa laajalle Suomessa ja ulkomailla, KRP:n tiedotteessa sanotaan.

KRP ei kerro, millä paikkakunnilla epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

Esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta. Poliisi epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

– Pahimmassa tapauksessa huumattua lasta on raiskattu kymmenen tuntia, Springare kertoo.

Lapsiin kohdistettu erityisen raakaa väkivaltaa

Rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan. Hyväksikäyttöä esittävä materiaali sisältää erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet poikalapset.

– Vaikka kyseessä on seksuaalisessa mielessä hankittua CAM-materiaalia, keskeistä on väkivallan käyttö. Osa hyväksikäytöstä on kuvattu niin sanottuihin livelähetyksiin, jossa rikosten tekemistä on mahdollista seurata reaaliajassa netin kautta. Myös osa suomalaisista uhreista on joutunut livelähetyksiin, Springare kertoo.

Tutkintakokonaisuus siirtyy nyt syyttäjälle. Muutamat rikosepäilyt olivat ehtineet vanheta, ja osa kokonaisuuteen liittyvistä tutkinnoista keskeytettiin riittämättömän näytön vuoksi.

Otsikkoon korjattu 27.3.2018 klo 21.51 uhrien iät.

SUOMEN UUTISET