Oulun kaupunginvaltuuston maanantaina järjestämä turvallisuusseminaari kuvasti omalta osaltaan erinomaisesti maahanmuuttokeskustelun vaikeutta. Vanhojen puolueiden on tavattoman vaikeaa esittää minkäänlaisia uusia ajatuksia tai ratkaisuja, ja niinpä puheenvuorot jäävät kliseiden toisteluksi. Kriittisimmät puheenvuorot tulivat perussuomalaisten ja Asyl-valtuustoryhmän riveistä. Puheenvuorot äityivät välillä tulikivenkatkuisiksi.

Seminaarin aluksi eri viranomaistahojen edustajat kertoivat Oulun turvallisuustilanteesta ja maahanmuuttajien kotouttamisesta omasta näkökulmastaan. Tähän kului suurin osa kolmen tunnin seminaarista.

Poliisi: tarkoitus olikin herättää keskustelua

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta puolusti poliisin valitsemaa tiedotuslinjaa, joka on herättänyt toimittajissa ja tutkijoissa paljon kritiikkiä.

– Poliisin tarkoitus oli saada aikaan julkista keskustelua aiheesta, josta yleensä vaietaan, apulaispoliisipäällikkö Karnaranta korosti.

Turvapaikanhakijoiden raiskausepäilyjä tutkiva rikosylikomisario Markus Kiiskinen vahvisti, että tiedotuslinja oli tarkoituksella valittu. Poliisin julkaisemien varoitusten tarkoitus oli herättää keskustelua, ennaltaehkäistä uusia rikoksia ja rohkaista rikoksen uhreja kertomaan rikoksista.

Poliisin tilastojen näkökulmasta Oulun katuturvallisuustilanne on paras 20 vuoteen. Pinnan alla kuitenkin kuhisee: huumausainerikollisuus ja siihen liittyvä väkivaltainen velanperintä ovat suuria ongelmia.

Kolmannes seksuaalirikollisista ulkomaalaisia – rikokset koventuneet

Tietyissä rikostyypeissä ulkomaan kansalaisten yliedustus on poliisin mukaan huomattava: kolmannes Oulun seksuaalirikoksista on ulkomaalaisten tekemiä.

Vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöry näkyi apulaispoliisipäällikön mukaan tilastoissa siten, että vuonna 2016 oli selvä piikki erityisesti seksuaalisissa ahdisteluissa. Sen jälkeen ahdistelut vähenivät, mutta tilalle tuli kovempaa seksuaalirikollisuutta, kuten nyt esillä olevat grooming-jengit ja raiskaukset.

– Oulussa ollaan menossa erittäin huolestuttavaan suuntaan, apulaispoliisipäällikkö Karnaranta sanoi.

Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo kiteytti hakijatulvan jälkitilanteen kertomalla, että yli 32 000 tulijasta yli 10 000 on yhä vastaanoton piirissä. Suurin osa näistä on vielä uusintahakemus- ja valituskierteessä. Noin tuhat henkilöä odottaa maasta poistamista.

”Saisitte hävetä!”

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Sebastian Tynkkynen moitti sitä, että kaikenlainen asioiden esille ottaminen on tulkittu ”rasismiksi”.

Tynkkynen korosti, että perussuomalaiset vaativat kotouttamiseen niitä samoja muutoksia, joita ovat aiemminkin vaatineet: kotouttamistoimenpiteet eivät saa vaarantaa lasten turvallisuutta päiväkodeissa ja kouluissa.

Erikseen Tynkkynen vaati turvapaikanhakijamiehille porttikieltoa nuorisotaloille.

Perussuomalaiset vaativat myös Oulun kaupungin hallitusohjelmatavoitteisiin toivetta humanitaarisen maahanmuuton lopettamisesta, sillä isot kaupungit joutuvat kantamaan isoimmat seuraukset sen lieveilmiöistä.

Omasta puolestaan Tynkkynen päätti puheenvuoronsa valtuustolle osoitettuun moitteeseen: ”Saisitte hävetä!”

Perussuomalaisten valtuutettu Juha Vuorio kiinnitti huomiota siihen, että poliisin johto on nyt aktivoitunut tiedottamaan näistä aisoista, joista tähän saakka ei ole puhuttu.

– Me perussuomalaiset olemme puhuneet näistä asioista koko tämän vuosituhannen ajan. On tervetullut asia, että muutkin tulevat joukkoon, Vuorio pamautti.

Lokka arvosteli seminaaria, kehotti omatoimisuuteen

Kaikkein kirpeimmän ryhmäpuheenvuoron piti grooming-tapausten julkisuuteen saamisessa ratkaisevaa roolia näytellyt Junes Lokka (asyl.), jonka mielestä turvallisuusinfo oli ”tyypillinen seminaari, eli täysin turha tilaisuus”.

Lokka arvosteli poliisin suhtautumista oululaisvanhempiin, jotka olivat itse ottaneet kiinni tyttärensä raiskauksesta epäillyn. Jatkossa Lokka kehotti ihmisiä hoitamaan asiat ”ilman poliisia”. Monet valtuutetut olivat pöyristyneitä Lokan viittauksesta oman käden oikeuteen.

Asia ei ole kuitenkaan aivan yksioikoinen. Oulun seksuaalirikossarjan ensimmäisiin paljastuksiin lukeutui Seiskan haastatteleman isän tarina, jossa omatoimisuus johti tuloksiin. ”Poliisi ei löytänyt tekijää kuuteen päivään, joten toisen uhrin isän kanssa päätimme toimia itse. Epäilty löytyi kuudessa tunnissa”, tyttärensä ahdistelusta kauhistunut isä kommentoi viime vuoden puolella.

Turvapaikanhakijamiesten kouluvierailuja Lokka luonnehti ”parittamiseksi”.

Junes Lokka arvosteli kaupunkia siitä, että turvapaikanhakijoita ylipäätään otettiin Ouluun avaamalla heille vuonna 2015 hätämajoitus.

– Jos ette olisi ottaneet näitä, niin ongelmia ei olisi, Lokka pauhasi.

Simula: ”Kouluvierailut lopetettava pysyvästi”

Kaupunginhallituksen jäsen Jenna Simula (ps.) vaati omassa puheenvuorossaan samaa kuin vuosi sitten tekemässään valtuustoaloitteessa: päiväkoteihin tai kouluihin ei tule viedä vierailemaan sellaisia henkilöitä, joiden taustoja ei varmuudella voida selvittää.

Simulan mukaan vierailut ovat omiaan luomaan lapsille ja nuorille valheellista turvallisuuden tunnetta täysin tuntemattomia henkilöitä kohtaan.

Jenna Simula muistutti, että ulkomaalaiset ahdistelevat oululaistyttöjä netin lisäksi myös julkisilla paikoilla: tyttöjä on esimerkiksi yritetty repiä väkisin kauppakeskuksen vessaan.

Oulun kaupunki on julkaissut keskustelun Youtubessa:

Oulun Turvallisuusseminaari. Youtube, 3 h 6 min.

SUOMEN UUTISET