Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra nosti esiin hovioikeudessa kaatuneen syytteen 10-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta, kun eduskunnassa käytiin lähetekeskustelua kansalaisaloitteesta raiskauksen määrittelemisestä suostumusperustaiseksi.

Syyte 10-vuotiaan tytön törkeästä raiskauksesta kaatui Turun hovioikeudessa, koska näyttö ei riittänyt todistamaan, että teko olisi tapahtunut pakottamalla vasten tytön tahtoa. Käräjäoikeus tuomitsi turvapaikanhakijan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Oraalisen ja vaginaalisen raiskauksen uhriksi joutunut 10-vuotias ei oikeuden mukaan vastustellut tarpeeksi.

– Kymmenien 6-12-vuotiaiden poikien seksuaalista kiduttamista ja raiskausta, vuosikausia, korkeissa asemissa olevien miesten toimesta. Äärimmäisen raaka ja poikkeuksellisen laaja pedofiilirinkitapaus. Henkilöt toimivat vuosikausia, vapaasti, jopa seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöryhmässä, kansaedustaja Riikka Purra muistuttaa.

Oikeus huolissaan tuomitun hyvinvoinnista

Mies raiskasi väkivalloin lapsen, jonka oli houkutellut somesta. Mies tuomittiin ehdolliseen, koska hän – käräjäoikeuden mukaan – opiskeli ammattiopistossa eikä kertomansa mukaan käyttänyt päihdyttäviä aineita.

– Oikeus arvioi myös, että pitkästä vankeudesta voisi olla olennaista ja merkityksellistä haittaa tuomitun sosiaaliselle selviytymiselle. Niinpä se antoi lapsen raiskanneelle 90 tuntia yhdyskuntapalvelua, jonka hovioikeus myöhemmin vahvisti.

– Kyllä, kuten edellä lukemistani esimerkeistä ilmenee, meillä on erittäin merkittäviä ja vakavia ongelmia naisiin ja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten ja raiskausten selvittämisessä, tuomioissa, laintulkinnassa ja oikeusistuinten käytännöissä, mutta varsinaisesti yhteenkään niistä nyt käsittelyssä oleva kansalaisaloite ei itsessään puutu, tuo muutoksia tai kohdista korjauksia, Purra toteaa.

Tyttö ei vastustellut tarpeeksi

Tällä hetkellä suostumusajattelu voi olla jopa kielteistä uhrin kannalta, kuten 10-vuotiaan tytön kohdalla tapahtui.

– Kun oikeus tulkitsi, että tyttö ei ollut vastustellut tarpeeksi, se toisin sanoen siis sanoi, että tyttö oli suostuvainen, Purra ihmettelee.

– Useimmat normaalilla psyykellä varustetut ihmiset ymmärtävät, että 10-vuotias ei missään olosuhteissa voi olla aidosti suostuvainen harrastamaan oraalista ja vaginaalista seksiä aikuisen miehen kanssa. Syyt 10-vuotiaan oikeuden mukaan liian vähäiselle vastustamiselle ovat aivan muualla, ja tämänkin normaali ihminen yleensä ymmärtää.

Suostumuksen puutteen osoittaminen vaikeaa

Tässäkin kyseisessä tapauksessa useat rikosoikeuden asiantuntijat olivat normaalin ihmisen linjoilla, korostaen muun muassa sitä, että pelkkä fyysisesti ylivertainen olemus ja ikäero voivat olla riittäviä väkivallan kriteerien täyttymiseen – eli nykylainsäädännössä sen osoittamiseen, että kyseessä on raiskaus.

Myös jo nykyisen lain esitöissä todetaan, että suostumuksen antajan iällä on merkitystä.

– Sen lisäksi, että nyt käsillä oleva kansalaisaloite ei lainkaan korjaa sitä, mitä meidän ensisijaisesti tulisi korjata, pelkään, että se saattaa aiheuttaa toisaalle lisää ongelmia. Suostumuksen tai sen puutteen osoittaminen jälkikäteen on vaikeaa, ellei mahdotonta.

– Poliisin resurssit eivät tarjoa mahdollisuutta antautua pikkutarkkoihin suostumuksen selvittelyihin, kun ylipäätänsä rikosten selvittämisaste koko ajan laskee eikä lainsäädäntöuudistuksia muutenkaan seuraa vaadittavan lisähenkilöstön ja resurssien turvaaminen, Purra huomauttaa.

Veronmaksaja maksaa kärsimyksistä

Mikäli suostumusmalliin halutaan Suomessakin siirtyä, on Purran mielestä ensiarvoisen tärkeää ensin huolehtia hänen esille nostamistaan paljon suuremmista seksuaalirikoksiin liittyvistä fundamentaaleista ongelmista.

– Sillä, onko uhri suostunut vai ei, ei ole väliä, mikäli oikeus tuomitsee tekijälle lämmintä kättä ja uhrille veronmaksajan pussista vähän euroja henkiseen kipuun.

– Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden merkityksen vahvistuminen, mistä suostumusajattelu selvästi kertoo, on hyvä asia, mutta mikäli samaan aikaan emme ole valmiit tekemään tehokkaita toimia seksuaalirikosten kitkemiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi, on kyseessä vain tyhjä lupaus, tyhjä lain kirjain, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET