Ruotsin keskustapuolue on joutunut pedofiliakohun kouriin sen jälkeen kun tuli julki, että puolueen europarlamentaarikko asuu yhdessä useista lapsenraiskauksista tuomitun miehen kanssa. Puolueen kärkipoliitikon tahriutuminen on saattanut myös keskustan puheenjohtajan ikävään välikäteen.

Ensimmäisenä pedofiliakytköksistä kertoi Stoppa Pressarna -nettisivusto, joka on erikoistunut julkkisjuoruihin ja kuninkaallisista kertoviin juttuihin. Nettilehti uutisoi, että Ruotsin keskustapuolueen tunnetuimpiin poliitikkoihin kuuluva Fredrick Federley (kuvassa oikealla) asuu yhdessä miehen kanssa, joka on aiemmin saanut yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lehden mukaan Federleyn miesystävä on tuomittu muun muassa lapsipornon levittämisestä ja 22 törkeästä lapsenraiskauksesta, jotka tapahtuivat vuosina 2013-14. Uhreina olivat 6- ja 9-vuotiaat tytöt.

Mies pääsi vankilasta tämän vuoden tammikuussa istuttuaan kuusi vuotta rangaistuksestaan ja muutti Federleyn omistamaan vanhaan maalaistaloon asumaan viime kesänä. Stoppa Pressarna -nettilehden haastattelemien naapureiden mukaan Federleyn miesystävä oli ollut mukavan oloinen mies, josta kaikki olivat tykänneet ennen kuin saivat tietää tuomiosta.

Huippupoliitikko ja drag queen

Fredrick Federley on keskustapuolueen toinen varapuheenjohtaja ja europarlamentin liberaalin Renew Europe (Uudistakaa Eurooppa) -ryhmän varapuheenjohtaja. Hän ilmoitti jo poliittisen uransa alkutaipaleella avoimesti olevansa homoseksuaali. Häntä on mediassa kuvailtu muun muassa Ruotsin seksikkäimmäksi poliitikoksi.

Federley on esiintynyt myös drag queen -artistina nimellä Ursula af Drakbane. Vuonna 2010 Helsingin Sanomat kirjoitti hänestä otsikolla ”Drag queen-kansanedustaja ravistelee Ruotsin keskustapuoluetta”. HS:n artikkeli on myöhemmin poistettu lehden nettisivuilta.

Federley ilmoitti jäävänsä pois politiikasta

Pari päivää juorulehden paljastusten jälkeen Federley myönsi Facebook-sivullaan, että väite siitä, että ”hänelle ennen läheinen ihminen” on syyllistynyt vakaviin rikoksiin on ”valitettavasti totta”. Federley kuvaili miesystävänsä tekoja kauheiksi ja anteeksiantamattomiksi ja kertoi, että heidän tiensä ovat nyt eronneet.

Facebook-kirjoituksessaan Federley kertoi voineensa huonosti jo pidemmän aikaa ja käyneensä psykologin vastaanotolla. Hän sanoi jättäytyvänsä ainakin toistaiseksi pois politiikasta toipuakseen ja kerätäkseen voimia.

Federley ei ottanut Facebook-kirjoituksessaan kantaa siihen, milloin hän sai tietää miesystävänsä lapsenraiskaustuomiosta. Juorulehden haastattelemien ystävien ja tuttavien mukaan Federley oli tiennyt miehen pedofiliatuomiosta jo ennen kuin tämä muutti hänen luokseen asumaan.

Puheenjohtaja vaati kovempia tuomioita pedofiileille

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf vaati äskettäin Expressen-lehden mielipidekirjoituksessaan poliisia priorisoimaan lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tutkinnan. Lööf vaati myös kovempia tuomioita pedofiileille.

Koska Annie Lööfin mielipidekirjoitus julkaistiin vain pari päivää ennen juorulehden paljastuksia, jotkut ovat arvelleet, että Lööf julkaisi kirjoituksensa nimenomaan siloitellakseen pedofiilikohua jo etukäteen. Lööf kuitenkin kiistää, että kyse olisi ollut ennakoivasta kriisinhallinnasta.

SUOMEN UUTISET