Asuntomurtojen määrä on romahtanut Uudellamaalla. Poliisi arvelee yhdeksi syyksi sitä, että rikolliset eivät pääse maahan. Sama ilmiö on havaittu myös Ruotsissa.

Länsi-Uudellamaalla asuntomurtojen määrä on romahtanut lähes kymmenesosaan normaalista, kertoo Yle. Omaisuusrikosten määrä sekä Uudellamaalla että pääkaupunkiseudulla on muutenkin vähentynyt selvästi koronakriisin aikana.

Ylen haastattelemat poliisikomisariot pitävät omaisuusrikosten määrän laskun yhtenä syynä sitä, että liikkuvat rikollisryhmät eivät pääse Suomeen. Esimerkiksi läntisellä Uudellamaalla tapahtuu kevätkuukausina tavallisesti parikymmentä asuntomurtoa kuukaudessa. Nyt niitä on ollut vain kolme kappaletta, kertoo rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisista.

Ulkomaalaisten rikollisten maahanpääsyn estymisen lisäksi rikosmäärän laskua selittää myös se, että ihmiset ovat olleet tavallista enemmän kotona.

– Asuntomurrot tapahtuvat pääsääntöisesti silloin kun asukkaat eivät ole kotona, kertoo rikoskomisario Saari Ylelle.

Sama ilmiö havaittu myös Ruotsissa

Myös Ruotsissa on huomattu, että omakotitaloihin tehtyjen murtovarkauksien määrä on vähentynyt merkittävästi. Ilmiön arvellaan johtuvan siitä, että vaikka Ruotsi ei olekaan sulkenut rajojaan, muut Euroopan maat ovat, joten kansainvälisten rikollisryhmien vapaa liikkuvuus on vaikeutunut.

– Olen vakuuttunut siitä, että tämä johtuu suljetuista rajoista, jotka pysäyttävät kansainväliset varkauskiertueet, kertoo Vellingen kunnan lähipoliisi Jörgen Sjåstad Sydsvenskan-lehdelle.

Huhtikuun ensimmäiseen viikkoon mennessä Vellingessä oli tapahtunut kymmenen asuntomurtoa. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli 33. Aiemmin kunnassa on tapahtunut paljon rakennustyömaihin kohdistuneita varkauksia, joissa esimerkiksi omakotityömaalle juuri toimitetut keittiökalusteet on käyty poimimassa ”parempaan käyttöön”. Nyt tällaisia, tilaustöiltä vaikuttaneita varkauksia ei ole tapahtunut lainkaan.

– Tulee olemaan jännittävää nähdä, mitä tapahtuu rajojen jälleen auetessa. Oletan murtojen määrän jälleen kasvavan, mutta kukaan ei ole iloisempi kuin minä, jos tämä trendi pysyy, leppoisalta isoisältä näyttävä lähipoliisi sanoo.

Vellinge on pikkukunta Skånessa Malmön eteläpuolella. Normaalisti alue on kiinteässä yhteydessä muualle Eurooppaan Malmöstä Tanskaan johtavan suuren sillan ansiosta. Mutta nyt Euroopan rajat ovat kiinni, mikä vaikeuttaa paitsi murtoliigojen, myös huumeiden, aseiden ja ihmisten salakuljettajien toimintaa.

SUOMEN UUTISET