

Turvapaikanhakijoita Kemin rautatieasemalla 14. syyskuuta 2015. / LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Purra: Turvapaikkajärjestelmä rapautuu sen väärinkäytön takia
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii vuosiraportissaan Suomea turvapaikkapolitiikasta ja muutamasta muusta seikasta, kuten transasioista ja raiskauslainsäädännöstä. Järjestö väittää, että turvapaikkajärjestelmä on rapautunut, koska Suomi rikkoi viime vuonna Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIT) artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään.
Tapauksessa Suomi ei myöntänyt turvapaikkaa irakilaiselle henkilölle. Tämä palasi vapaaehtoisesti kotimaahansa ja sai kolme viikkoa paluunsa jälkeen surmansa. Kuolintodistuksen aitoutta ei ole todistettu.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ihmettelee Amnestyn analyysia.
– On mielestäni hyvin kornia, että Amnesty puhuu turvapaikkajärjestelmän rapautumisesta viitatessaan EIT:n päätökseen. Nimenomaan se, että vääristä positiivisista päätöksistä ei välitetä ja että maahan saa jäädä negatiivisesta päätöksestä huolimatta – ja näin juuri amnestylaisen eetoksen mukaan pitää ollakin – on rapauttanut turvapaikkajärjestelmän, Purra kirjoittaa Facebookissa.
Kohu jokaisesta kielteisestä päätöksestä
Purran mukaan jokaisesta ”väärästä negatiivisesta” nousee valtava kohu, olipa syytä mahdollista vierittää Maahanmuuttovirastolle ja poliitikoille tai ei, mutta järjestelmän hyväksikäyttö ja ”väärät positiiviset” jäävät kokonaan käsittelemättä.
– Niistä ei oikeastaan edes sovi puhua. Vallitsevan amnestylaisen totuuden mukaan, jota muuten noudattavat monet päätöksentekijätkin, turvapaikkajärjestelmä toimii käytännössä sitä paremmin, mitä enemmän positiivisia päätöksiä se tuottaa. Ja päinvastoin, Purra kritisoi.
Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa
Purran mukaan myös se rapauttaa turvapaikkajärjestelmän hyväksyttävyyttä, että turvapaikkapolitiikkaa käytetään siirtolaisuuden kanavana. Turvapaikkamaahanmuutto ei ole väliaikaista vaan pysyvää.
– Turvapaikasta on tullut maahanmuuttoa. Siitä on tullut pysyvä tie kansalaisuuteen, ja se on osa niin kutsuttua monikulttuurisuutta. Tällä ei ole yhtään mitään tekemistä pakolaisinstituution alkuperäisen tavoitteen ja ajatuksen kanssa, Purra sanoo.
Kansalaisjärjestöjen rooli muuttunut
Purran mukaan Amnestyn kuten monien muidenkin ihmisoikeussektorilla toimivien kansalaisjärjestöjen rooli on koko ajan siirtynyt yhä vahvemmin edustamaan maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia saapua maahan, jäädä maahan, saada erilaisia palveluksia ja muiden velvollisuuksia hoitaa nämä.
– Kyseessä on yhä enemmän etujärjestö, joka ajaa tiettyjen ihmisten asioita hyvin tiiviissä yhteydessä valtioon ja etenkin sen humanitaarisiin painotuksiin.
– Turvapaikkajärjestelmä on todella rapautunut, mutta ei syystä, jota Amnesty esittää, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielteinen päätös kansalaisjärjestöt väärinkäyttö turvapaikkajärjestelmä Amnesty International Riikka Purra Turvapaikanhakijat perussuomalaiset maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset ihmettelevät Ohisalon linjaa – Huhtasaari: ”Turvapaikanhakijat menevät kaiken muun edelle, vaikka olisimme konkurssissa”

Purra: Miksi hallitus ei kykene panemaan asioita tärkeysjärjestykseen?

Turvapaikanhakijat voivat lampsia maahan, vaikka rajat suljetaan – Purra: Hallituksen linjaus on periaatteena irvokas

Amnesty levittää poliittista propagandaa kouluissa: Valjasti oppilaat vetoamaan pääministeriin translain puolesta

Järjestöjohtajilla muhkeat tulot: SPR:n pääsihteeri tienaa liki 9 000 euroa kuukaudessa

Asuntomurtojen määrä on romahtanut – ihmiset ovat kotona, eivätkä rikolliset pääse maahan

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja tuhannen ja yhden turvapaikanhakijan tarinoita – Purra: Loppu turvapaikkateatterille

Purra: Kriisi antaa röyhkeille yhä terävämmät kyynärpäät ja aina vaativille yhä kovemman äänen – ”Kun valtio jakaa rahaa, sille on ottajia”

Rajavalvonta tepsii – monikansallinen rikollisjoukko jäi kiinni rajalla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.