Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen viime marraskuussa ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Irakilaismies, joka ei Maahanmuuttoviraston mukaan ollut oikeutettu turvapaikkaan, palasi Irakiin ja sai surmansa.


Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) keskeytti kaikki palautukset Irakiin ja pani Maahanmuuttoviraston käymään uudelleen läpi jo kielteisiksi todettuja päätöksiä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra ei ole lainkaan yllättynyt, että tapaus osoittautui huijaukseksi. Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona epäilevänsä, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kuolleeksi väitetty mies on yhä elossa.

– Yritimme useissa yhteyksissä selvittää, miten on mahdollista, että aidoksi todentamaton kuolintodistus on hyväksytty, vieläpä poliisiraportin ohella ainoana todisteena. Tällaisia kuolintodistuksia kun saa netistä ostettua hyvin helposti, Purra ihmettelee.

Vastaukset jääneet saamatta

Purra kertoo, että hän on yrittänyt selvittää asiaa hallintovaliokunnassa, oikeusistuimissa, tapaamisissa prosessissa mukana olleiden kansalaisjärjestöjen, päättäjien ja viranomaisten kanssa.

– Kukaan ei ole osannut vastata, miksi todentamaton kuolintodistus on hyväksytty. Näin nyt kuulemma vain on. Myös Maahanmuuttovirasto on ihmetellyt asiaa, Purra kertoo.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan epäillystä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Yksi henkilö on Suomessa tällä hetkellä pidätetty.

Pakolaisjärjestö kiistää tienneensä

Asian EIT:hen vienyttä irakilaismiehen tytärtä avusti prosessissa Pakolaisneuvonta. Järjestö kiisti torstaina tienneensä mahdollisista vääristä tiedoista. Purra ihmettelee asiaa.

– Kuulostaa ihmeelliseltä. Aivan varmasti kaikki maahanmuuttoasioiden parissa olevat tietävät, miten paljon väärennettyjä asiakirjoja on liikkeellä. Ilmeisesti järjestö ei edes yrittänyt selvittää paperin aitoutta vaan vei sen suoraan EIT:hen. Tarina kun sopi sen omiin tavoitteisiin. Ei kyseessä ole mikään neutraali kansalaisjärjestö vaan turvapaikkateatterin oleellinen peluri, Purra sanoo.

– Vielä ihmeellisempää tietysti on, että ihmisoikeustuomioistuinkaan ei välitä tarkastaa asioiden paikkansapitävyyttä. Ei tällainen Suomen tuomioistuimissa toivottavasti läpi menisi.

EIT:n antama langettava päätös vaikutti Suomen sisäpolitiikkaan paljon. Vihreät pääsi julistamaan ideologiaansa ja sisäministeri Ohisalo kertoi, että kyseinen ”kuolemaan toimittaminen” on ”häpeätahra” koko maalle.

– Hetken aikaa tuntui kuin Suomessa ei olisi koskaan tapahtunut mitään pahempaa. Totta kai se vaikutti myös Suomen maineeseen oikeusvaltiona.

Kansalaisjärjestöjen toiminta selvitettävä

Purran mukaan Suomessa pitäisi aloittaa selvitys poliittisesta prosessista, kunhan KRP on saanut tutkintansa päätökseen.

– Ohisalo kommentoi, että ei kyseenalaista tuomioistuimen päätöksiä. Ilmeisesti Maahanmuuttoviraston päätöksiä kuitenkin voi kyseenalaistaa, koska sitä ei tässä tai muissakaan tapauksissa haluttu uskoa.

– Pakolaisneuvonnan ja muiden turvapaikkaprosessissa hyvin kiinteästi toimivien niin sanottujen kansalaisjärjestöjen toiminta täytyy selvittää perinpohjaisesti. Järjestelmä sallii toinen toistaan karmeampia huijauksia, joista ei valitettavasti edes haluta oppia mitään. Niihin selvästi jopa kannustetaan, Purra hämmästelee.

– Tässä taas yksi perustelu sille, että koko niin kutsuttu humanitaarinen maahanmuutto Suomeen on lopetettava.

SUOMEN UUTISET