KRP aloittanut esitutkinnan EIT:n langettavaan päätökseen johtaneessa asiassa, tiedottaa keskusrikospoliisi. Marraskuussa uutisoidussa EIT-asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Juttu on nyt kääntymässä päälaelleen. Poliisi epäilee nyt, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

Keskusrikospoliisi kertoo aloittaneensa esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen. EIT antoi langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa 14.11.2019.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

EIT:n siassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. EIT:n käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn henkilön lähiomainen, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Asiassa on tehty yhteistyötä Valtakunnansyyttäjän toimiston kanssa.

”Alin” tapaus laajalti mediassa aiemmin

Media kirjoitti viime vuonna tapauksesta paljon. Monet jutuista olivat hyvin tunteenomaisia. Irakilaisen ”Alin” ja hänen omaistensa kertomuksia ei jutuissa juuri kyseenalaistettu, vaan ne otettiin sellaisenaan todesta. Lähestymistapa on suomalaiselle medialle hyvin tyypillinen. Se johtaa systemaattisesti virheelliseen uutisointiin, kuten niin usein on erilaisten tapausten kohdalla on nähty.

Suomen Uutiset kirjoitti Alin tapauksesta taannoin: ”Edesmenneeksi väitetyn Alin tarina nojaa yksinomaan hänen tyttärensä kertomukseen sekä omaisten Ylelle toimittamiin dokumentteihin – sairaalan kuolintodistukseen sekä poliisin raporttiin. Kuten arvata saattaa, [Ylen toimittajan Eero] Mäntymaan tunteisiin vetoavaa juttua on luettu ja jaettu valtavasti. Se kansanosa suomalaisista, joka haluaa nähdä asian todisteena Suomen turvapaikkajärjestelmän kohtuuttomuudesta, nielee tarinan sellaisenaan ja alkaa levittää sitä omassa piirissään. Hyvin harva vaivautuu pohtimaan asiaa siltä kantilta, että tarinan ainoalla kertojalla on itselleen erittäin vahva intressi puhua omaksi edukseen.”

Surma paljastumassa huijaukseksi

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) komentoi tapahtumien saamaa käännettä: ”Irakiin palautetun turvapaikkaturistin surma viime syksynä on paljastumassa kusetukseksi. Ullatus. Jos joku on jo unohtanut, tapaus aiheutti suoranaisen maansurun ja oli häpeä Suomelle. Palautukset Irakiin keskeytettiin sen vuoksi.”

Marraskuussa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muutti Suomen turvapaikkapoliittista linjausta käyttäen perusteena kyseistä tapausta.

Ilta-Sanomille Ohisalo kommentoi Suomen rikkoneen kidutuksen kieltoa:

– Siitä on viikon mittaan keskusteltu. Ministerinä olen sen todennut, että se on häpeällistä oikeusvaltiolle. Suomi on tuomion mukaan yhtäältä rikkonut oikeutta elämään ja toisaalta vielä kidutuksen kieltoa.

SUOMEN UUTISET