Irak on vaarallinen maa siellä asuville ihmisille. Ratkaisu ei ole se, että siirretään irakilaiset muualle, kommentoi Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Helsingin Sanomien pääkirjoitusta, joka käsitteli tapausta, jossa Irakiin palautettu turva­paikanhakija oli ammuttu Bagdadissa.

– Ikävä tapaus, mutta Suomi ei voi taata kuolemattomuutta Irakissa asuville ihmisille, ei edes niille, jotka ovat käyneet kääntymässä Suomessa, Jussi Halla-aho kommentoi asiaa Facebook-seinällään.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen mukaan turvapaikkaratkaisuissa viranomaiset siirtävät vastuun poliitikoille, jotka palauttavat sen takaisin viranomaisille, ja lopulta ”vastuu katoaa jonnekin, kun eteen tulee ikäviä kysymyksiä”.

Poliittista vastuuta ei kannettu silloinkaan, kun suomalaiset kuolivat

Turvapaikkahakemusta käsitellyt Maahanmuuttovirasto eli Migri antoi asiasta tiedotteen, jossa se sanoi, ettei se voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen. Virasto oli antanut kielteisen päätöksen, jota hallinto-oikeus ei ollut muuttanut ja johon korkein hallinto-oikeus ei ollut antanut valituslupaa.

Tiedote heitti Hesarin pääkirjoitustoimittajan mukaan pallon poliitikoille sanomalla: ”Noudatamme voimassaolevaa lakia, jota emme voi virastossa muuttaa.”

Poliitikoissakaan ei pääkirjoituksen mukaan ole vastuun ottajaa. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi luottavansa viranomaisten ja tuomioistuinten päätöksiin.

– Näin toimii poliittisen vastuun kiertotalous: viranomaiset siirtävät vastuun ­poliitikoille ja poliitikot viranomaisille, Helsingin Sanomat päätteli.

– Vastuun pakoilusta syytetään poliitikkoja ja virkamiehiä. Eipä niitä vastuullisia ole ruuhkaksi asti ilmoittautunut silloinkaan, kun irakilaiset turvapaikkaturistit ovat tappaneet tai pahoinpidelleet Suomen ja muiden eurooppalaisten maiden asukkaita, Halla-aho kuittasi.

– Sellaiset tapaukset on nähty siedettävinä oheisvahinkoina. Aivan kuin kaikki eivät olisi aivan yhtä arvokkaita.

Halla-ahon mukaan emme tiedä, miksi kyseinen henkilö tapettiin hänen palattuaan Irakiin.

Turvapaikkajärjestelmä on rapautunut sen väärinkäytön vuoksi

– Jos oletetaan, että häneen kohdistui henkilökohtainen vaara (joka on kansainvälisen suojelun kriteeri), vastuu lankeaa ennen kaikkea niille, jotka ovat sallineet turvapaikkaturistien pitää turvapaikkajärjestelmää pilkkanaan. Suurin osa tulijoista valehtelee, eikä ole suojelun tarpeessa. Mitä enemmän heitä on, sitä ”kyynisemmäksi” turvapaikkajärjestelmä muuttuu ja sitä vaikeampaa on poimia joukosta ne, jotka suojelua tarvitsisivat, Halla-aho kirjoitti Facebook-seinällään.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion kommentista samaan asiaan. Tavion mukaan Yle uutisoi Suomesta turvapaikkaa hakeneen miehen surmasta Irakissa tarkoitushakuisesti.

Tavio arvosteli Yleä siitä, että se ei mainitse lainkaan sitä mahdollisuutta, että Irakissa on Bagdadin ulkopuolella turvallisempia alueita, joissa maan sisäinen pako olisi ollut mahdollinen.

PS-nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ihmetteli samaa:

– Kun maan sisäinen pako pois Bagdadista on mahdollista, ei ole millään tavalla loogista, miksi siinä tapauksessa miehen pakopaikan tulisikin olla yhtäkkiä juuri Suomi.