Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen helmikuun alussa turvapaikkahakemusten valituskierteen estämisestä. Sisäministeri Kai Mykkäseltä (kok.) juuri tullut vastaus ei miellytä perussuomalaisia.

Uskonto ja seksuaalisuus muuttuvat valitusaikana

Meri kysyi, mitä asianomainen ministeri aikoo tehdä, jotta saman turvapaikkahakemuksen valitusperusteita samassa prosessissa rajoitetaan ja loputtomien uusintahakemusten teko uusilla perusteilla estetään.

– Totesin kysymyksessä muun muassa, että äkillinen kristityksi kääntyminen tai seksuaalisen suuntautumisen muuttuminen eivät tunnu uskottavilta. Se, että väittää muuttuneensa homoseksuaaliksi, on hämmästyttävää. En usko, että Maahanmuuttoviraston 21 päivän valitusaika riittää seksuaalisen suuntautumisen muuttumiseen, kun kyseessä on muutenkin ihmisen ominaisuus eikä päähänpisto, Meri toteaa.

Valituskierteellä ei ole loppua

Meri pitää ongelmallisena sitä, että valituskierre eri asteissa voi olla käytännössä loputon. Maahanmuuttovirastosta voi valittaa hallinto-oikeuteen ja sieltä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuitenkin lainvoimaisenkin päätöksen jälkeen voi vielä jättää uuden hakemuksen.

– Tänään sain ministeri Kai Mykkäseltä (kok.) vastauksen kysymykseeni, mitä asianomainen ministeri aikoo tehdä. Vastaus kuului: ei mitään.

Vetosi EU:n valmistelutyöhön

Mykkänen vetosi vastauksessaan Euroopan unionissa käytävään pohdintaan.

– EU:n valmistelutyön ollessa kesken, ei ole perusteltua pohtia kansallisesti erikseen uusintahakemuksia koskevan ulkomaalaislain sääntelyn uudistamista, vastasi Mykkänen.

SUOMEN UUTISET