

MATTI MATIKAINEN
Meri: Loputon turvapaikkahakemusten valituskierre ja perusteluiden muuttaminen estettävä
Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan myönteisten turvapaikkapäätösten määrä on kasvussa, koska hakijat muuttavat turvapaikkahakemustensa perusteita. He usein ilmoittavat kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen kääntyneensä kristinuskoon tai olevansa homoseksuaaleja.
Usein katsotaan, että nämä voivat olla syitä joutua vainon kohteeksi lähtömaassa. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan jopa 70 prosenttia valittajista ilmoittaa syyksi kristityksi kääntymisen.
Ei tunnu uskottavalta
Perussuomalaisilla ei ole luottoa siihen, että kaikilla hakijoilla olisi rehelliset motiivit. Kaikki oleellinen tieto pitää pystyä antamaan ensimmäisen hakemuksen yhteydessä.
– Epäilen vahvasti näiden henkilöiden kristinuskon aitoutta. KHO on linjannut UNHCR:n suosituksen mukaisesti, että tällainen yhtäkkinen kääntyminen on selvitettävä perusteellisesti, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri huomauttaa.
– Lisäksi se, että väittää muuttuneensa homoseksuaaliksi, on hämmästyttävää. En usko, että Maahanmuuttoviraston 21 päivän valitusaika riittää seksuaalisen suuntautumisen muuttumiseen, kun kyseessä on muutenkin ihmisen ominaisuus eikä päähänpisto.
Meri haluaakin, että saman henkilön prosessin perustelumuutosmahdollisuuksia rajoitetaan.
Valituskierre on estettävä
Meri pitää ongelmallisena myös sitä, että valituskierre eri asteissa voi olla käytännössä loputon. Maahanmuuttovirastosta voi valittaa hallinto-oikeuteen ja sieltä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Kuitenkin lainvoimaisenkin päätöksen jälkeen voi vielä jättää uuden hakemuksen.
– Meillä on Suomessa sellainen tilanne, että valituskierre uusine hakemuksineen ja perusteluineen voi olla käytännössä loputon. Näin ei voi jatkua, ja siksi valitusoikeutta sekä uusintahakemusten määrää tulee lainsäädännöllä rajoittaa tuntuvasti. Lainvoimaisen päätöksen jälkeen ei uutta hakemusta voisi enää lähtökohtaisesti jättää, Meri esittää.
Meri jättää valituskierteen estämisestä kirjallisen kysymyksen. Hän kysyy, mitä asianomainen ministeriö aikoo tehdä, jotta saman turvapaikkahakemuksen valitusperusteita samassa prosessissa rajoitetaan ja loputtomien uusintahakemusten teko uusilla perusteilla estetään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laittomasti maassa olevien määrä uhkaa paisua keväällä – Halla-aho: Kehitys sama kuin Ruotsissa, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet otettava säilöön

PS: Suomen otettava käyttöön rajatarkastukset – ”Jos sanoo ”asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua”

Vokin opettajalla tuli mitta täyteen: Turvapaikkajärjestelmä perustuu valheelle – ”Tulijat pitävät meitä hölmöinä”

Ronkainen: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet palautuskeskuksiin – ”Palveluiden poisto lisää lähtöhaluja”

Meri: Ministeri ei aio tehdä mitään hillitäkseen turvapaikkahakemusten valituskierroksia ja perusteluiden muuttamista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.