Ilta-Sanomat uutisoi eilen (22.1.) Suomeen muista EU-maista palautettavista jopa tuhansista turvapaikanhakijoista. Heidät palautetaan Suomeen Dublin-asetuksen nojalla, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä maassa, johon hakija on ensimmäisenä rekisteröitynyt.

Tuhansien turvapaikanhakijoiden kohdalla ensimmäinen rekisteröintipaikka oli Tornio, johon turvapaikanhakijat saapuivat Euroopan läpi.

EU:n sääntöjä ei noudateta kuin Suomessa

Perussuomalaisten mukaan tällaista ongelmaa ei olisi, jos kaikki maat noudattaisivat Dublin- ja Schengen-sopimuksia.

– Jos Schengen-maat noudattaisivat sääntöjä, Suomeen ei pitäisi päästä turvapaikanhakijoita muualta kuin Venäjältä. Kreikan ja Suomen välissä sijaitsevat EU-maat eivät ole pysäyttäneet laittomasti liikuskelevia, vaikka Schengen-sääntöjen puitteissa niillä olisi ollut siihen velvollisuus, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomauttaa.

Turvapaikanhakijoiden päästäminen EU:n ulko- ja sisärajojen yli rekisteröimättä on Halla-ahon mukaan tarkoituksellista vastuunpakoilua.

– Tämä on ymmärrettävää, koska Dublin-asetuksen nojalla niille olisi syntynyt vastuu kyseisistä henkilöistä. Koska Suomi mallioppilaana päästi turvapaikanhakijat maahan ja otti heiltä vastaan turvapaikkahakemuksen, Suomi on heistä vastuussa. Pelkään pahoin, että koska palauttaminen kotimaahan on hankalaa tai mahdotonta, he jäävät Suomeen maailman tappiin asti, Halla-aho ennustaa.

Suomen hyväuskoisuus kaatuu niskaan

Perussuomalaisten kansanedustajat Juho Eerola ja Mika Raatikainen ovat Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla. Heidät tavoitettiin Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta Tukholmasta, jossa he käsittelivät omien sanojensa mukaisesti näitä asioita pohjoismaisten veljespuolueiden kanssa.

– Muiden maiden Dublin-sopimuksen noudattamatta jättäminen kaatuu taas hyväuskoisen Suomen niskaan. Kansanedustajia ei vuonna 2015 alkaneen kriisin aikaan kuunneltu, vaan ministeriryhmä vain kehui saavutuksiaan. Ulkomaalaispoliisissa ja Lähi-idässä töitä tehneenä en voi kuin ihmetellä Suomen lapsellista hyväuskoisuutta. Nyt on aika herätä. Suomi ei saa muuttua taistelutantereeksi, Raatikainen lataa.

Eerola huomauttaa, että kansanedustajat antoivat konkreettisia esityksiä siirtolaiskriisiin ratkaisemiseksi, mutta niitä ei kuunneltu.

– Dublinin sopimusta tulkittiin väärin. Hakemuksia ei olisi tullut ottaa vastaan Suomessa, vaan sulkea raja turvapaikanhakijoilta loppukesästä 2015, kuten jo silloin sanoin, Eerola huomauttaa.

– Suomella ei olisi ollut juridista estettä käännyttää turvapaikanhakijoita takaisin turvalliseen maahan – Ruotsiin. Kun henkilö päästetään rajan yli sanomaan ”asylum”, peli on menetetty.

Perussuomalaisten ratkaisu: Käännytys rajalla

Perussuomalaiset näkevät, että Suomen kannalta välttämätön vaihtoehto on ottaa rajatarkastukset kaikilla rajoilla käyttöön ja evätä turvapaikanhakijan pääsy maahan, koska hän tulee turvallisesta rajanaapurista.

– Ainoa keino tässä tilanteessa on ottaa käyttöön rajavalvonta ja pysäyttää turvapaikanhakijat rajalle. Tälle ei ole yksiselitteisiä kansainväliseen tai EU-oikeuteen perustuvia esteitä, Halla-aho toteaa.

– Jos sanoo ”asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua ja osoittaa sormella Haaparannan poliisilaitosta.

Perussuomalaiset olisivat valmiita purkamaan rajatarkastukset, kun yhteisiä pelisääntöjä taas noudatettaisiin.

– Se, että Suomi päästää sisään Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat on ongelma vain siksi, että muut maat eivät noudata Schengenin rajasääntöä, ja että Dublin-menettely ei tämän vuoksi toimi Sitten, kun Schengen- ja Dublin-sääntöjä taas noudatetaan, sisärajatarkastuksia ei tarvita.

SUOMEN UUTISET