Yle valitsi uutisoinnissaan Irakissa tapahtuneesta henkirikoksesta Suomelle vastuuta vierittävän skandaaliotsikon ”Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään”. Otsikoinnin ilmeinen tarkoitus on viestiä lukijoille, että Suomi olisi osasyyllinen miehen kuolemaan, perussuomalainen kansanedustaja Ville Tavio totesi blogillaan Uudessa Suomessa.

Uutinen ei mainitse miehen olleen laittomasti Suomessa, vaan pyrkii kyseenalaistamaan suomalaisen tuomioistuimen päätöksenteon oikeellisuuden, Tavio kirjoittaa.

Tavion mukaan uutisen teksti ei ole sen objektiivisempi kuvaus tapahtuneesta kuin otsikkokaan. Tekstissä korostetaan kielteistä turvapaikkapäätöstä siten, että lukijalle syntyy houkutus vetää yhteys päätöksen ja miehen kuoleman välille.

– Uutisessa myös aiheettomasti vedetään mukaan miehen tytär ja tyttären lapset, mikä luo mielikuvan, että myös miehen kielteisen päätöksen saanut muu perhe on nyt hengenvaarassa, Tavio kirjoittaa.

Maan sisäinen pako olisi ollut mahdollinen

Yle ei mainitse lainkaan sitä mahdollisuutta, että Irakissa olisi Bagdadin ulkopuolella turvallisempia alueita, joissa maan sisäinen pako olisi ollut mahdollinen, Tavio huomauttaa.

– Keskivertolukijan on vaikeaa tehdä näin sävytetyn uutisen pohjalta oikeaa analyysia asiantilasta.

Samaan seikkaan kiinnitti huomiota Perussuomalaisten oululainen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen Facebook-seinällään. Tynkkysen mielestä on äärimmäisen surullista, että irakilainen menettää henkensä Bagdadissa saatuaan Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Mutta surullista on myös se, että suomalaisia syyllistetään murhasta vedoten miehen turvattomiin elinolosuhteisiin Bagdadissa. Kun maan sisäinen pako pois Bagdadista on mahdollista, ei ole millään tavalla loogista, miksi siinä tapauksessa miehen pakopaikan tulisikin olla yhtäkkiä juuri Suomi.

Tynkkynen huomauttaa, että koko suomalaisen turvapaikkajärjestelmän kielteiseen valoon saattaneen artikkelin kirjoitti valtion rahoittaman Ylen toimittaja – vieläpä sieltä paikan päältä turvattomasta Bagdadista.

Viranomainen ei voi puolustaa ratkaisujaan yksityisyydensuojan takia

Tavion mielestä on ongelmallista, että turvapaikanhakijoiden kertomuksia uutisoidaan sanasta sanaan ilman kriittisyyttä. Yleensä toimittajalta jää myös mainitsematta, etteivät viranomaiset voi yksityisyydensuojan vuoksi vastaavasti kommentoida lehdille kertomusten todenperäisyyttä.

– On kyse pyrkimyksestä vaikuttaa oikeuden päätöksiin lehdistön kautta, ”trial by newspaper” -ilmiöstä, Tavio väittää.

Tavion mukaan osa valtamedian toimittajista käy omaa kampanjaansa sen puolesta, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saisivat suomalaiselta lukijakunnalta sääliä ja empatiaa.

– Tämä tähtää syystä tai toisesta siihen, että suomalaiset kyseenalaistaisivat tuomioistuimien päätöksenteon ja yhteiskuntaan syntyisi sekasortoa sekä kahtiajakoa.

Tavio uskoo, että tätä linjaa ajavat valtamedian toimittajat pyrkivät muokkaamaan kansalaisten asenteita sellaisiksi, että suomalaisten vastaanottavuus ei-työperäiselle maahanmuutolle kasvaisi.

– Mielipidevaikuttamisen ja asioiden sävyttämisen sijaan uutisoinnin tulisi olla objektiivista ja kertoa kylmän järkiperäisesti tiedossa olevat faktat. Haastattelujen hyödyntäminen on parhaimmillaan silloin, kun voidaan kuulla asian kaikkia osapuolia tasapuolisesti, Tavio kirjoittaa.

Suomen Uutiset