Helsingin Sanomien haastattelussa (4.4.) korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori arvostelee vuonna 2016 tehtyjä ulkomaalaislain tiukennuksia.

Tiukennuksilla lyhennettiin hieman valitusaikoja, rajattiin KHO:n mahdollisuutta ottaa turvapaikka-asiaa käsittelyyn ja muutettiin oikeusavustajien palkkiot kiinteiksi.

Lain kiristykset ovat minimaalisia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja varatuomari Leena Meri pitää arvostelua kummallisena.

– Ensinnäkin niin sanotut lain kiristykset ovat minimaalisia. Ne ovat olleet perussuomalaisen linjan mukaisia, kun olimme hallituksessa. Valituskierrettä pitäisi pystyä suitsimaan entistä kovemmin, Meri toteaa.

Meren mukaan on ongelmallista, jos tuomioistuimet alkavat tehdä politiikkaa.

– Tuomioistuimen riippumattomuus ja luotettavuus kärsivät, jos astutaan vahvasti lainsäätäjän rooliin. Ei lainsäätäjänkään rooli ole puuttua yksittäisten ratkaisuiden sisältöön.

Avustajat epäpäteviä?

Haastattelussa Vihervuori arvostelee voimakkaasti turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien osaamista. Hän puhuu jopa välinpitämättömyydestä.

Meri näkee ratkaisun yksinkertaisena.

– Se, että oikeusavustajat ovat epäpäteviä, pitää ratkaista niin, että heiltä viedään oikeus avustaa tuomioistuimessa, Meri toteaa.

Meri huomauttaa, että samoja ongelmia esiintyy kaikissa asioissa.

– Oikeusavustajien vaatimuksien tulee olla samat kaikille. Miksi yhtäkkiä kiinnostutaan vain turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien pätevyydestä? Meri kysyy.

Meri huomauttaa, että tuomioistuin voi myös kohtuullistaa avustajan palkkiota jo nyt, jos työ on tehty huonosti.

Seurausta surkeasta turvapaikkapolitiikasta

Kansanedustaja ja lakimies Ville Tavio ottaa KHO:n presidentin huomiot vakavasti ja on osittain hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että oikeusturva voi heiketä.

Hän kuitenkin huomauttaa, että vallan kolmijaon mukaisesti tuomiovalta ei saa julkisuuden kautta pyrkiä vaikuttamaan politiikkaan.

– Kritiikin keskellä tulisi muistaa totuus, että ulkomaalaisasioiden oikeusprosesseissa olevat vaikeudet ovat seurausta Suomen surkeasta turvapaikkapolitiikasta, Tavio kuittaa.

SUOMEN UUTISET