Ampumahaavojaan hoidatti Ruotsin sairaaloissa yhteiskunnan piikkiin viime vuonna 148 henkilöä. Vuonna 2012 ampumahaavoihin sai hoitoa 62 henkilöä, kasvua siis jämäkät 139 prosenttia. Tilastoissa ei ole mukana ammuskeluissa paikan päällä kuolleita.

Teräaseella haavoitettuja paikattiin 800 henkilöä vuonna 2018, saman verran kuin aiempina vuosina. Luvut ovat peräisin Ruotsin sosiaalihallituksen potilasrekisteristä.

Uhrien määrä on linjassa poliisin omien havaintojen kanssa. Ammuskelujen seurauksena vammat ovat entistäkin vakavampia ja hylsyjä löytyy rikospaikalta yhä useammin. Murheellinen kehityksen suunta on havaittu myös sairaaloissa.

Ruotsissa kuollaan rikospaikalle

Karoliinisessa yliopistosairaalassa hoidetaan vuosittain viitisenkymmentä luodeista siipeensä saanutta.

– Emme tiedä läheskään kaikkea siitä, mitä on tapahtunut. Meille voi tulla hälytys vakavasti loukkaantuneista, mutta he eivät kuitenkaan saavu hoitoon, koska kuolevat rikospaikalle. Siinä on selvä muutos, kertoo teho-osastosta vastaava Lennart Adamsson Ruotsin yleisradiossa.

Ammuskeluissa loukkaantuneet tuodaan hoitoon yleensä poliisin saattamana. Ison riskin hoitohenkilökunnalle muodostavat haavoittuneet rikolliset, jotka hakeutuvat sairaalaan omia teitään. Uusiin uhkiin on pyritty varautumaan palkkaamalla lisää vartijoita sekä uudistamalla akuutin sairaanhoidon tiloja.

SUOMEN UUTISET