Maahanmuuttajien tulva näkyy Ruotsissa muuallakin kuin Malmössä, Göteborgissa tai Tukholmassa. Moni kunta on kontillaan, koska rahat eivät yksinkertaisesti riitä huolehtimaan kuntien kontolle valtion päätöksillä tulevien ihmisten toimeentulosta.


Tuorein kriisikunta on Eskilstuna, jota eivät riitä pelastamaan edes valtion tukimiljoonat, vaikka kunta saisi luvatun hätäavun tuplana.

-Eskilstunaan tulee vuosittain 1 000 henkilöä vailla minkäänlaista tietoa asunnosta tai työstä. Tänne vaan. Perheiden yhdistämisen kautta tulee sitten vielä lisää, eikä meillä ole ainuttakaan vapaata asuntoa ja koulut ovat turvoksiin asti täynnä. Rakennamme asuntoja ja kouluja enemmän kuin koskaan ennen, mutta mikään ei tunnu riittävän, siunailee sosialidemokraattinen kunnanvaltuutettu Jimmy Jansson Expressenissä.

Turhautuminen kasvaa kunnissa

Jansson on ollut sosialidemokraattien musta lammas, kun hän on varoittanut jo pitkään siitä, että liian suuren maahanmuuttajien määrän sijoittaminen Eskilstunaan vie kunnan talouden polvilleen.

Muutkin Ruotsin kunnat tulevat tarvitsemaan taloudellista tukea ja turhautuminen kuntasektorilla sen kuin kasvaa. Pelkästään Eskilstunassa maahanmuuton aiheuttama kassavaje on noin 125 miljoonaa kruunua.

– Pohjimmiltaan kyse on tyytymättömyydestä Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan. Eskilstunassa on päätetty olla myöntämättä asumistukea henkilöille, jotka jo saavat kotoutumis- ja muita sosiaalitukia, Jansson kertoo.

– Useat kunnat tulevat seuraamaan esimerkkiä ja tekevät vastaavia toimenpiteitä.

Josko sittenkin puhuttaisiin määristä?

Jimmy Janssonin mielestä sosialidemokraattien on johtavana hallituspuolueena otettava lusikka kauniiseen käteen.

Nyt on puhuttava siitä, kuinka monta maahanmuuttajaa Ruotsi ylipäänsä pystyy ottamaan vastaan. Ja asialla on kiire.

– Keskustelu olisi pitänyt käydä eilen – tai kymmenen vuotta sitten. On turhauttavaa seurata, kun kuntien edustajat ja puoluetoverit valtakunnallisella tasolla sanovat ”ratkaisevansa tämän”, mutta mitään ei tapahdu, Jansson suree.

”Tänne ei ketään enää”

Tyytymättömyys valtion päätöksiä kohtaan on jo valtakunnallista ja se on johtanut myös konkreettisiin toimiin. Bengtsforsin kunta ilmoitti tiistaina, ettei se vastaanota enää ainuttakaan maahanmuuttajaa.

– Tänne ei ketään enää, olemme tehneet jo oman osamme, toteaa enemmistön ääni valtuustosta.

Ruotsin kuntaliiton mukaan neljännes maan kunnista on taloudellisissa vaikeuksissa ja kokonaisvaje on viiden miljardin kruunun luokkaa. Eskilstuna ei siis ole maan ainoa kriisikunta.

SUOMEN UUTISET