

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kunta kielsi lemmikkikoirat ruotsalaisessa vanhainkodissa – tilalle robottikissoja
Piteån sosiaalipamput Ruotsissa ilmeisesti tietävät mitä vanhukset tarvitsevat ja siksi he ovat kieltäneet lemmikit kunnallisissa vanhusyksiköissä. Edistyksellinen sosiaalilautakunnan puheenjohtaja, sosialidemokraatti Sven-Gösta Pettersson on melkoisella varmuudella syventynyt perinpohjaisesti senioreiden tarpeisiin ja ehdottaa näille mustin ja mirrin korvaajaksi tekoälypohjaisia robottikissoja.
Lemmikkiongelmaa on pohdittu kunnassa aiemminkin ja tutkittu terapiaeläinten soveltuvuutta vanhustenhuollon tarpeisiin ja kunnan sekä valtion asettamiin ikääntyvien hoidollisiin päämääriin. Selvityksen jälkeen on päädytty siihen, etteivät terapiakoirat, saatikka muut eläimet ole enää sallittuja kunnan vanhustenhuollon tiloissa. Kyse on ennen kaikkea riskienhallinnasta.
Tunnemyrsky, allergia, tarttuvat taudit
Sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Sven-Gösta Petterssonin mielestä eläinten tuominen vanhainkotiin tarkoittaa samalla suuren vastuun ottamista ja kantamista toisesta ihmisestä.
Sosiaalilautakunta onkin päätöksessään kirjannut, mitä kaikkea pahaa eläin voi saada ihmiselle aikaan: allergia, tunnemyrsky, tautien leivttäminen ovat itsestään selviä riskejä. Eläinten kanssa pulaamiseen liittyy myös fyysisiä vaaran paikkoja sekä koirakammoakin.
Eläimet tuovat iloa vanhuksille
Sosiaalipamppu Pettersson myöntää toki, että eläimet voivat tuoda vanhuksille myös iloa ja positiivisia tuntemuksia, mutta yhteiskunnan pitää löytää uusia ratkaisuja.
– Robottikissat voivat olla eräs vaihtoehto. Näemme sitten myöhemmin, tuleeko tämä ajankohtaiseksi, Pettersson pohtii kelpo byrokraatin tapaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Olisiko jo aika puhua luvuista? – Maahanmuuttajien suuri määrä ajaa Ruotsin kuntia taloudelliseen ahdinkoon

Huumekauppa siirtyy kirjastoihin Ruotsissa

Juutalaisviha lakaistaan maton alle Malmössä – syynä maahanmuuttajien äänet
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.