Piteån sosiaalipamput Ruotsissa ilmeisesti tietävät mitä vanhukset tarvitsevat ja siksi he ovat kieltäneet lemmikit kunnallisissa vanhusyksiköissä. Edistyksellinen sosiaalilautakunnan puheenjohtaja, sosialidemokraatti Sven-Gösta Pettersson on melkoisella varmuudella syventynyt perinpohjaisesti senioreiden tarpeisiin ja ehdottaa näille mustin ja mirrin korvaajaksi tekoälypohjaisia robottikissoja.

Lemmikkiongelmaa on pohdittu kunnassa aiemminkin ja tutkittu terapiaeläinten soveltuvuutta vanhustenhuollon tarpeisiin ja kunnan sekä valtion asettamiin ikääntyvien hoidollisiin päämääriin. Selvityksen jälkeen on päädytty siihen, etteivät terapiakoirat, saatikka muut eläimet ole enää sallittuja kunnan vanhustenhuollon tiloissa. Kyse on ennen kaikkea riskienhallinnasta.

Tunnemyrsky, allergia, tarttuvat taudit

Sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Sven-Gösta Petterssonin mielestä eläinten tuominen vanhainkotiin tarkoittaa samalla suuren vastuun ottamista ja kantamista toisesta ihmisestä.

Sosiaalilautakunta onkin päätöksessään kirjannut, mitä kaikkea pahaa eläin voi saada ihmiselle aikaan: allergia, tunnemyrsky, tautien leivttäminen ovat itsestään selviä riskejä. Eläinten kanssa pulaamiseen liittyy myös fyysisiä vaaran paikkoja sekä koirakammoakin.

Eläimet tuovat iloa vanhuksille

Sosiaalipamppu Pettersson myöntää toki, että eläimet voivat tuoda vanhuksille myös iloa ja positiivisia tuntemuksia, mutta yhteiskunnan pitää löytää uusia ratkaisuja.

– Robottikissat voivat olla eräs vaihtoehto. Näemme sitten myöhemmin, tuleeko tämä ajankohtaiseksi, Pettersson pohtii kelpo byrokraatin tapaan.

SUOMEN UUTISET